nlc.hu
Életmód
Az oltatlanok és oltottak aránya az intenzíven

Zacher Gábor: 7-8 oltatlanra jut egy oltott beteg az intenzíven

Zacher Gábor elárulta a kórházban fekvő oltottak és oltatlanok arányát.
Zacher Gábor

Zacher Gábor sürgősségi orvos, toxikológus, a hatvani kórház főorvosa Dobson Szabolcs gyógyszerészt látta vendégül Koviduma című műsorában, amelyet az Index szemlézett.

A beszélgetés során arra is kitértek, hogyan érdemes beadatni a harmadik oltást. Magyarországon a heterológ, azaz az eltérő oltást preferálták eddig, vagyis harmadik dózisként egy másik fajta vakcinát adnak be. Dobson Szabolcs szerint ezek jó eredményt mutatnak, de ugyanez elmondható a homológ oltásokról is, amikor ugyanazt a vakcinát adják harmadik alkalommal.

A gyógyszerész szerint elterjedt vélekedés, hogy vektorvakcina (így a Janssen és a Szputnyik) esetén másfajta oltást érdemes beadni harmadikként, a Koronavirus.gov.hu-n is ezt ajánlják. Ehhez képest az első Janssen-oltás után Németországban, Ausztriában az idősebbeknél már a második Janssent is ajánlják, valamint Oroszországban a Szputnyikot is beadják harmadik oltásként az első kettő után, és úgy tűnik, hogy működik – mondta Dobson Szabolcs.

Zacher Gábor megjegyezte, hogy valóban be lehet kerülni kórházba két vagy három oltás után is, de ennek a valószínűsége nagyon alacsony. Mint mondta, saját klinikai tapasztalataik alapján általában 7-8 oltatlanra jut egy oltott beteg az intenzív osztályokon.

(Kiemelt kép: MTI / Mohai Balázs)

További hírek a járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top