nlc.hu
Életmód

Friderikusz Sándor akkor és most

A-listás sztárok, színes ingek, kiflibotrány: ennyi minden történt Friderikusz Sándorral az elmúlt 30 évben

Nem mindenki kedveli, de sokan beszélnek róla, ahogy az is vitathatatlan, hogy tévés személyiségként sokat tett le az asztalra. Sorra vettük, mi történt Friderikusz Sándorral az elmúlt 30 évben.

Friderikusz Sándor legutóbb azzal került a hírek fősodrába, hogy az állítólagos sajtósa kiflitolvajokhoz hasonlította azokat a nézőket, akik nem fizetnek a Friderikusz Podcastért. A botrány itt nem ért véget, a Média1-nek ugyanis gyanús lett a név, és alapos nyomozásba kezdett, hogy kiderítse, ki is a Csenterics Ágnesként emlegetett szakember. Ám ilyen néven nem találtak sajtóst, csak egy tavaly elhunyt korábbi televíziós rendezőt. Friderikusz kicsinyes bosszúnak nevezte a nyomozást, és állította, igenis van neki sajtósa.

A kiflibotrány azóta lecsendesült, Frideriksz tovább gyártja a podcastjeit, és ő vezeti az Életünk története című műsort is az RTL Klub csatornáján, amelyben a hírességek jövőbeni öregedését maszkmesterek segítségével prezentálják a nézőknek. 

Amikor még egymásnak adták a kilincset a sztárok

A megosztó Friderikusz hosszú évtizedek óta dolgozik a pályán, és ami azt illeti, nem sokat várt vele, hogy kipróbálja magát: alig volt tizenhat éves, amikor a Magyar Rádió heti politikai magazinjánál, a 168 Óránál dolgozott oknyomozó riporterként. A Wikipédia szerint tényfeltáró riportjainak következményeként végül 1986-ban kitiltották a Magyar Rádió területéről is.

Ezt követően a színpadi talkshow-k világát választva hét éven át több száz fős közönség jelenlétében – nyilvános beszélgető műsorokat hozott létre. A rendszerváltás után újjászerveződő Magyar Televízió elnöksége a kilencvenes évek elején pályázatot írt ki, amin Friderikusz Sándor két műsorral lett „győztes”: az egyik Az én mozim című, hosszú éveken át vetített riportműsora, a másik a Friderikusz-show. Az alábbi rossz minőségű kép egy VHS kazettára felvett ikonikus Friderikusz Show-ból való, valamikor a kilencvenes évek közepéről.

Friderikusz Sándor, akkor és most

Friderikusz karrierje kezdetén (Fotó: YouTube)

Mindkét sorozat hatalmas sikert ért el, mind nézettség, mind szakmai visszhang tekintetében. Az én mozim című műsora Pulitzer-emlékdíjat, majd pedig Toleranciadíjat is kapott.

A Friderikusz-show pedig a televíziózás legújabb korszakának nyitányát jelentette. A műsor magyarok millióit ültette a TV elé, és olyan hírességeket láthattunk Friderikusszal beszélgetni, mint Sophia Loren, vagy a szupermodell Cindy Crawford.

Friderikusz sok formában próbálta ki magát ebben a műfajban, mint például a Békítő Show, a Váratlan Vendég, a Másképpen beszélgetek műsorok szerkesztésével és vezetésével. 

Friderikusz a kezdetek óta nemcsak a személyiségével, kérdéseivel és beszólásaival,  hanem a ruháival is provokálta a szocializmus után ébredező közönséget.  Szívesen hordott színes ingeket, öltönyöket, és nem volt baja azzal sem, ha a ruháján jó sok volt a csík…

Friderikusz Sándor, akkor és most

Ezek a fotók 2002-ben készültek Friderikuszról. Voltak visszafogott és extravagánsabb pillanatai (Fotó: Smagpictures)

2008-ban újabb szerepben, a TV2-n futó Megasztár című tehetségkutató műsor zsűritagjaként tűnt fel, 2012-ben pedig a RTL Klubon újraindult Legyen Ön is milliomos! műsorvezetője lett. Az elkövetkezendő években aztán még számos műsort vezetett, a teljesség igénye nélkül ilyen volt az Az ének iskolája, a Sztárban sztár, a Friderikusz vagy az Összezárva Friderikusszal, de dolgozott egy rövid ideig a Music FM nevű kereskedelmi rádió kötelékében is.

Friderikusz Sándor, akkor és most

A Megasztár 5 című zenei tehetségkutató műsor zsűritagjaként (Fotó: TV2, smagpictures.com)

2020-ban azt híresztelték, hogy anyagi okokból New Yorkba költözne, de közleményben cáfolta a híreket, hozzátesszük, joggal, hiszen ugyanabban az évben, október 15-én az RTL Klub bejelentette, hogy Friderikusz Sándor visszatér a képernyőre. November 1-én  el is indult az Életünk története sztárpárok jövőutazása címmel az új talkshow, melyben elmaszkírozott párok a vendégei. Az unatkozást nem ismerheti, ugyanis 2021 tavaszán saját YouTube-csatornát is indított, ahol hetente közel egyórás beszélgetéseket lehet látni az élet különböző pontján tevékenykedő emberekkel.

Magánéletét mindig diszkréten kezelte a nyilvánosság előtt, áprilisban is leginkább csak arról beszélt a Blikknek, hogy milyen tervei vannak a jövőjét illetően.

Friderikusz Sándor, akkor és most

Jelenleg az Életünk története című műsort vezeti az RTL Klub csatornáján (Fotó: smagpictures.com)

„Én úgy érzékelem, hogy éppen visszavonulóban vagyok. A nagy tévécsatornáktól feltétlenül. Rendben van, most évente kétszer hat adásban feltűnök az Életünk történetében késő éjszaka a nagy RTL képernyőjén, de én már ennél többet az országos televíziózástól nemigen akarok, már csak azért sem, mert szerintem a televízió elvesztette egykori jelentőségét, legalábbis idehaza. És mert fontos dolgokról, ügyekről és jelenségekről a nagy tévékben már nemigen lehet beszélni, a csatornafőnökök szerint azt senki nem nézné meg, ezért építettünk az elmúlt három-négy hónapban egy önálló kis tévéstúdiót, ahol úgymond független műsorszolgáltatásba kezdek, április 29-től beszélgetéseimet – egyelőre hetente egyszer, csütörtök esténként frissítve – a Facebookon és a YouTube-on lehet majd látni, illetve podcast formában meg is lehet hallgatni” – árulta el Friderikusz Sándor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top