nlc.hu
Életmód

Zacher Gábor a magas halálozásról

Zacher Gábor szerint ezért magas a halálozás Magyarországon

A hatvani kórház főorvosa szerint nagyon rossz a magyarok egészségi állapota.
Zacher Gábor

Zacher Gábor szerint vannak még kapacitások az egészségügyben, nincsenek telt házak az intenzív osztályokon és a Covid-osztályokon. Szerint most nem akkora terhelés, mint a harmadik hullám csúcsán volt, és reméli, nem is lesz olyan. Erről a Klubrádióban beszélt a hatvani kórház főorvosa.

Mint mondta, az ágykihasználtság náluk 60 százalék körüli. Ugyanakkor az invazívan lélegeztetett betegek nagyobb százalékát elveszítik. A harmadik hullám csúcsán azt lehetett hallani, hogy lélegeztetőgépre tett betegek 85-90 százaléka sajnos nem éli túl, amire Zacher úgy reagált: most egy picivel jobb a helyzet, de „nem mondhatunk olyan eredményeket, hogy ez itt 40-50 százalékos” .

A főorvos beszámolt arról, hogy a betegek körülbelül 75 százaléka nem vett fel semmilyen oltást. Vannak kétszer oltottak, 10-15 százalék, de ők a másodikat többnyire 6 hónappal ezelőtt kapták, így már nem nagyon számítanak védettnek. Ezek az arányok nagyjából megegyeznek azokkal a számokkal, amelyeket pénteken az orvosi kamara közölt.

Annak kapcsán, hogy Magyarországon nemzetközi összehasonlításban megint nagyon magas a koronavírussal összefüggő halálozás, Zacher Gábor azt mondta: ehhez figyelembe kell venni, hogy a magyar lakosság egészségi állapota az EU-ban az egyik legrosszabb.

(Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi)

További hírek a járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top