nlc.hu
Aktuális

Telítődnek a kórházak koronavírusos betegekkel

Zacher Gábor: a hatvani kórházban már megtelt az intenzív osztály

Rohamosan telnek meg a hazai kórházak koronavírusos betegekkel, de a kormány szerint még a kapacitások felénél sem vagyunk.
Koronavírusos beteg az intenzíven

November végén, december elején tetőzhet a járvány – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy ha azt nézzük, hány ágyon látnak el beteget, akkor „a felénél sem vagyunk úgy, hogy még bővíteni tudjuk a kapacitásokat” – számolt be az RTL Híradó.

Közben Zacher Gábor sürgősségi orvos, toxikológus, a hatvani kórház főorvosa azt mondta, hogy náluk már megtelt az intenzív osztály, 14 beteg fekszik ott, további 55-58 beteget pedig a Covid-osztályon látnak el.

A Magyar Orvosi Kamara szerdai közleményében úgy fogalmazott: „gőzerővel dolgozva is belefulladnak a betegekbe a sürgősségi osztályok (SBO-k), újabb és újabb osztályokat alakítanak át és nyitnak meg a COVID-ellátáshoz, ide szemészeket, urológusokat, sebészeket és ezen osztályok nővéreit átvezényelve”.

A kamara kitért a most kijött miniszteri rendeletre is, amely 20 intenzív ágyra 1 szakorvost, 1 orvost és 5 nővért ír elő minimumfeltételként. „Mindez a szakmai standardok, előírások súlyos felhígítását jelenti, valódi intenzív ápolás helyett megfeszített rohanást. A legnagyobb baj mégis az, hogy az előző hullámban több helyen ezt az arányt sem tudták tartani, s most is egyre inkább ez a veszély fenyeget. A végeredmény akkor is a lélegeztetett betegek nemzetközi összehasonlításban is igen nagy arányú halálozása volt – most sem lesz ez másként.”

Hozzáteszik, hogy a magas halálozás nem a gépek, nem az orvosok, hanem a nővérek, szakdolgozók hiányával magyarázható.

(Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor)

További hírek a járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top