nlc.hu
Életmód

Janssen-oltás Szputnyik és AstraZeneca után

Jakab Ferenc: Szputnyikra senki ne kérjen Janssent harmadik oltásnak!

Töredéke lehet az oltás hatékonysága, ha Szputnyikra vagy AstraZenecára a szintén vektor típusú vakcinának számító Janssent kérjük.

Senki ne kérjen Janssen vakcinát harmadik oltásnak, ha korábban Szputnyikot vagy AstraZenecát kapott. Ezt Jakab Ferenc virológus tanácsolta csütörtök reggel az állami rádióban.

A RTL Híradó riportja szerint a harmadik oltás típusával kapcsolatos kérdések azután merültek fel újra, hogy a napokban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora két Szputnyik után Jansennel oltatta be magát. Korábban pedig ugyanígy tett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is. Holott a Nemzeti Népegészségügyi Központ nyáron kiadott ajánlása ezt nem javasolta.

Janssen-vakcina

Az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinája a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. október 28-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A Semmelweis Egyetem most közölte, hogy újabb klinikai eredmények és nemzetközi ajánlások jelentek meg, amelyek alapján az egyik vektor alapú oltóanyagra adható a másik. A professzor azonban továbbra sem ajánlja ezt. 

Szeretném kihangsúlyozni még egyszer, nagyon erősen: aki két vektor típusú oltást kapott – Szputnyikot vagy Astrazenecát –, ne kérjen Janssent! Ne kérjen a harmadikra vektor típusút!

– figyelmeztetett Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem víruskutatója, aki szerint az oltás hatékonysága töredéke lehet, ha két vektorvakcina után a harmadik is vektor típusú.

Sokan abban a hitben kérték tavasszal a keleti oltásokat, hogy idővel azokat is engedélyezi fogják Európában, így nem jelent majd problémát az utazás. Ám a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik máig nem kapta meg a szükséges engedélyeket, ezért számos országban továbbra sem ismerik el ezeket a vakcinákat. Ezért sokan úgy döntöttek, hogy harmadik oltásként az egydózisú Janssen-vakcinát veszik fel, amelyre azonnal jár az európai oltási igazolvány, így szabadon lehet utazni vele.

Oltás az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top