nlc.hu
Életmód

villanófényes szőrtelenítés

Szőrszálhasogatás mesterfokon – teszteltük a Philips Lumea villanófényes szőrtelenítőt

Ha jönne egy jótündér, hogy teljesítené három kívánságomat, tuti, hogy a trióban benne lenne a testem végleges szőrtelenítése is. Ha teljesen végleges megoldást nem is, de a jelek szerint egy elég kecsegtető alternatívát a valóságban találtunk.

Valószínűleg nem létezik olyan nő, aki élvezné a szőrszálak ellen folytatott rendszeres szélmalomharcot. Legyünk őszinték, az egyik legnyűgösebb velejárója női mivoltunknak a rendszeres szőrtelenítés. Persze semmi gond nincs azzal, ha valaki nem szőrösen szereti, ha úgy érzi jól magát a bőrében, akkor minden rendben. De én távolról sem tartozom ebbe a táborba, számomra évtizedek óta a sima bőr jelenti a komfortérzet alapfokozatát. 

Szóval, ha visszaemlékszem a szőrtüszőkkel folytatott szélmalomharcom kezdetére, az első dolog, ami beugrik, az egy osztálykiránduláson készült kép, amin ujjatlan felsőben átkarolom a barátnőm vállát, és a hónom alól markáns pamacs figyel. Valahogy addig, amíg nem láttam viszont szőrös önmagamat fotón, nem is foglalkoztatott a dolog, de a kép láttán nagyon kellemetlenül éreztem magam. Azonnal beszereztem az első női borotvát és nagy vehemenciával estem neki a nemkívánt szálaknak. A borotválásos módszert rendszeresítettem is a hónalj-lábszár-bikinivonal háromszögben, és sokáig el is voltunk – én meg a néha gyulladt szőrtüszőim – egész jól. De egy idő után szerettem volna valami tartósabb megoldást találni, olyat, aminek alkalmazása után két nappal nem lesz újra kellemetlenül szúrós a lázadó szőrszálaktól a bőröm. Így jutottam el az első és utolsó epilátoromig – soha többet, köszi szépen. Az epilálás fájdalmas és hosszadalmas eljárásnak bizonyult, úgyhogy a gépemet 2-3 használat után el is nyelte valamelyik fiók mélye. Idővel aztán a szőrtelenítés egy részét a kozmetikusomra bíztam, aki a szemöldökömet gyönyörűen kikapkodta, a lábamat pedig legyantázta. Nem mondom, hogy a gyanta nagy élmény, de még mindig jobb és főleg fényévekkel gyorsabb módszer az epilálásnál.

Ezzel a szőrtelenítési rutinnal is elvoltam megint jó ideig, de ahogy teltek az évek, újra elkezdtem vágyni valami még kényelmesebb megoldásra. Mondjuk olyanra, ami tartósabb, magam is elvégezhetem otthon, nem kell időpontot kérni és elzarándokolni miatta senkihez. És főleg, nem kell feszengenem sem, mert bevallom, szorongó természetem okán az intimgyantára például soha nem sikerült rávenni magam. A bikinivonalamat inkább igyekeztem a saját uralmam alatt tartani. 

Philips Lumea Prestige

Philips Lumea Prestige

Mindezen előzmények után nyilván nem meglepő, hogy nagyon lelkes és kíváncsi lettem, amikor alkalmam nyílt kipróbálni a Philips Lumea Prestige IPL 9000-es készülékét. 

De mi is az az IPL?

Az IPL az angol Intense Pulse Light, azaz Intenzíven Pulzáló Fény rövidítése. Az IPL szőrtelenítés a szelektív fototermolízis elvét alkalmazza a kezelés során, melynek lényege, hogy az IPL gép átalakítja a fényt hőenergiává, és ezzel kezeli a nem kívánt szőrt. Vagyis a készülék fényimpulzusokat juttat a szőrtüszőkbe, amik ennek hatására nyugalmi állapotba lépnek. A szőrszálak életciklusa különböző fázisokból áll – növekedési, kihullási és nyugalmi fázisból. Az IPL pedig a nyugalmi fázist képes hosszan elnyújtani, aminek következtében a szőrszálak növekedése fokozatosan csökken.

Mi van a csomagban?

Amikor megérkezett a Lumeám, természetesen azonnal ki is akartam próbálni, úgyhogy gyorsan szemügyre vettem, mit tartalmaz a doboz. Először is magát a készüléket, négy ergonomikus kialakítású kezelőfejet – egyet arcra, ez szigorúan csak a járomcsont alatt alkalmazandó, egyet hónaljra, egyet bikinivonalra és egyet nagyobb testfelületre, azaz leginkább lábra. Valamint egy méretes töltőt és egy textilzsákot is kapunk, amiben kiválóan tárolható az eszköz. A pakk része egy vaskos használati útmutatót is, amiből csaknem 30 oldalt tesz ki a magyar nyelvű rész. Ezt mindenképp ajánlott használat előtt átböngészni, különösen az óvintézkedésekre vonatkozó javaslatokat. Vannak ugyanis bizonyos körülmények, melyek fennállása esetén nem, vagy legalábbis ideiglenesen nem javasolt a Lumea használata. Például, azoknak, akik valamilyen anyagcsere-betegségben szenvednek, véralvadásgátlót vagy olyan gyógyszert szednek, ami fokozza a fényérzékenységet, és mivel terhes nőkön nem próbálták ki a készüléket, nekik sem javasolják a használatát.

Tesztre fel!

Az útmutató áttanulmányozása után eljött a perc, hogy végre kipróbáljam a gépet. Bevetés előtt alaposan leborotváltam a kezelendő testrészeket, majd elvégeztem egy bőrpróbát. Utóbbi lényege, hogy az úgynevezett SenseIQ technológia segítségével a készülék detektálja, milyen a bőrünk és a szőrszálaink színe, és annak alapján meghatározza, mekkora intenzitással javasolt használnunk az IPL-t. Ezt a tesztet napozás után is el kell végezni! Én az ötfokozatú skála négyes erősségéig mehetek el, de bevallom, első használatkor még óvatos duhaj voltam: csak a lábszáramon mertem négyesen járatni a gépet, az érzékenyebb részeken csak hármason toltam. Spoiler: a különbség már egyetlen használat után is meglátszott. 

Maga a használat egyébként nagyon egyszerű. Egy mozdulattal rápattintjuk a testtájhoz javasolt kezelőfejet a gépre, majd merőlegesen a bőrre helyezzük a készüléket. Amikor az villantásra kész, a hátulján lévő készenléti fény kigyullad és egy gombnyomással már „lőhetjük” is az adott területet. Fontos, hogy ugyanarra a részre csak egy villantást javasolnak, szép lassan mozgatva kell végigpásztázni a kezelendő területet. A mutatvány egyébként nekem nem okozott semmilyen kellemetlenséget. Leszámítva, amikor a figyelmetlenségem okán egy ott maradt szőrszálat is levillantottam. Ez enyhe égő érzéssel járt, mintha egy szúnyog csípett volna meg és némi égett szagot is tapasztaltam. Éppen az ilyen kellemetlenségeket elkerülendő kell a kezelés előtt nagyon alaposan lecsupaszítani és szárazra törölni a testtájakat.

Ami a kezelés idejét illeti: a hónalj karonként talán egy perc, a bikinivonal a hajlatok miatt valamivel több. A láb végigvillantása a legidőigényesebb, de nekem ez sem tart tovább lábanként 7-8 percnél, magyarul az egész művelet megvan 20 perc alatt.

És a kedvenc részem a Lumea-sztoriban, hogy nem kell sem megjegyeznem, mikor használtam legutóbb (magamat ismerve lehetetlen küldetés is lenne), de még emlékeztetőt sem szükséges beállítanom, ugyanis a letölthető applikáció mindezt megteszi helyettem. Emellett találunk az appon részletes tippeket a használathoz, valamint szuper oktató videókat is. Ha ezekbe is belekukkant az ember, tényleg gyerekjáték a készülék használata, gyakorlatilag elronthatatlan művelet.

Eredmény három alkalom után

Őszintén szólva az első használat után még nem voltak semmilyen elvárásaim. Az útmutató szerint négy, kéthetente ismételt alkalom kell ahhoz a kezdeti szakaszban, hogy a szőrtelenítés hatékony legyen, azaz a különböző életciklusukban lévő szőrszálak mindegyikét sikerüljön elkapni vele. A fenntartó szakaszban aztán elég havi egy kezelés. Nos, én a lábamon már az első használat után azt tapasztaltam, hogy érezhetően lelassult a szőrnövekedés, és volt pár folt, ami két hét elteltével is teljesen csupasz maradt. Három használat után a lábam háromnegyedéről tűnt el nagyjából a szőr. 

Hónaljban és bikinivonalon mérsékeltebb az eredmény, de már ott is látható. Igaz, hogy mint fentebb említettem, ezekben a régiókban alacsonyabb fokozaton indítottam a szőrtelenítést. Mindent összevetve az eddigi eredmény biztató, kíváncsian várom a folytatást.

Mire jó és mire nem a Lumea

Végezetül fontos kiemelni, hogy a készülék gyártója nem végleges, hanem tartós szőrtelenítést ígér. De azért lássuk be, nem rossz belegondolni, hogy havonta mindössze egy 20 perces otthoni szeánszba kerül, hogy egy újabb hónapig megint szép sima legyen a bőrünk. Persze az esetleges renitens szőrszálakat minden kezelés előtt le kell borotválni, de azok az idő előrehaladtával egyre kevesebben lesznek. És igen, a Lumea nem olcsó, viszont ha belegondolunk, hogy mennyi pénzt szoktunk egy-egy alkalommal a kozmetikusnál hagyni (és árgus szemekkel figyeljük a Black Fridayhez hasonló akciókat), akkor kiderül, hogy egy-másfél év alatt behozza az árát a gép. 

És még egy dolgot fontos kiemelni: a kezelés azoknál hatékony, akiknek világos a bőrük és sötétek a szőrszálaik. Szőke, vörös és ősz szálakon nem működik – ezt hangsúlyozzák is minden fórumon, és egyébként ugyanez a helyzet a lézeres szőrtelenítéssel is. De aki rendelkezik a megfelelő pigmentbéli adottságokkal, szeretne hosszan tartó simaságot és hajlandó egy nagyobb beruházásra is az ügy érdekében, annak igazán jó választás lehet a Philips Lumea.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top