nlc.hu
Életmód

Karácsonyi mesevilággá változott a brooklyni Dyker Heights negyed

Karácsonyi mesevilággá változott a brooklyni városrész

Brooklyn egyik negyedében minden évben lenyűgöző a karácsonyi dekoráció.
Karácsonyi díszítés a brooklyni Dyker Heights negyedben

A karácsonyi időszakban megszokott dolog ünnepi fényekkel feldíszíteni a házakat, ám a New York-i Brooklyn egyik negyedében egészen más szinten űzik a karácsonyi fénydekorálást.

Brooklyn délnyugati sarkában, a Dyker Heights nevű városrészben már hagyománynak számít, hogy aki csak teheti, elképesztő mennyiségű fénnyel díszíti fel az ingatlanát. Mindez már olyan méreteket öltött, hogy turistalátványosság lett a fényárban úszó utcákból. A képeket elnézve ez mondjuk nem is csoda:

Vannak vezetett túrák is, valahol forró csokit és pattogatott kukoricát árulnak, több utcát pedig lezárnak a gyalogosok biztonsága érdekében.

A tulajdonosok többsége maga díszíti fel a házát, de már arra is van példa, hogy vállalkozókat bíznak meg a karácsonyi dekorálással. Ezért akár egy-kétezer dollárt (325 ezer-650 ezer forint) is elkérhetnek a díszítés méretétől és bonyolultságától függően.

Arról nincsenek pontos információk, hogy a városnegyed mióta úszik ekkora fényárban, egyesek szerint az 1980-as években kezdődhetett minden. Ám a hagyomány gyökerei még régebbre nyúlnak vissza, a Spata család ugyanis már az 1940-es években feldíszítette a házuk szinte minden egyes négyzetcentiméterét. Ezt a szokásukat 40 éven át megtartották, ahogy azt is, hogy adományokkal támogatták a közösséget.

(Kiemelt kép: Facebook/DHCL – Dyker Heights Christmas Lights Tours)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top