nlc.hu
Életmód

85 évesen diploma

A világjárvány sem tartotta vissza: 85 évesen mesterdiplomázott a nagymama

Kitartásból és szorgalomból mindenképpen jeles.

A 85 éves Varathaledchumy Shanmuganathan – akit leginkább Varatha néven ismernek – is átvehette diplomáját a York Egyetem online diplomaosztóján. Ez egy különleges alkalom York Egyetem és Shanmuganathan számára is, hiszen ő a legidősebb ember, aki mesterdiplomát szerzett az egyetemen – és az egyik legidősebb nő, aki diplomát szerzett egy kanadai egyetemen.

A 85 éves nagymama Srí Lanka északi részén fekvő Jaffna-félsziget partjainál fekvő Velanai-szigeten született egy apró faluban. Annak ellenére, hogy a középfokú iskolai tanulmányait kitűnő eredménnyel teljesítette, nem tudta folytatni a felsőoktatást szülőföldjén, mert akkoriban korlátozott volt a férőhely az etnikai és nemi kisebbségekhez tartozó diákok számára.

„Az egyik tanárom azt tanácsolta a szüleimnek, hogy küldjenek külföldre főiskolai képzésre. Tehát Indiába küldtek” – mondja Shanmuganathan, aki a Tamil Nadu állambeli Madras Egyetemen szerzett alapdiplomát. Miután visszatért Srí Lankára, indiai történelmet és angol nyelvet tanított egy helyi iskolában, végül a Ceylon Egyetemen szerzett oktatási diplomát.

Ezen a ponton viszont nem tudott továbbtanulni, mert az édesapja megbetegedett, és neki kellett intéznie a család ügyeit. Majd férjhez ment egy tanárhoz, és jobb lehetőségeket keresve elköltöztek Srí Lankáról. Shanmuganathan 2004-ben Kanadába vándorolt ​​– Etiópián, Sierra Leonén, Nigérián és az Egyesült Királyságon keresztül. 

Nagymama és unoka

(Fotó: pixabay/illusztráció)

Nem meglepő, hogy a további ismeretek megszerzésére irányuló törekvése újra fellángolt, amikor egy rokonától értesült a York-i Egyetem időseknek szóló tandíjmentességi ösztöndíjáról. Shanmuganathan lánya ösztönzésére jelentkezett a politikatudományi mesterképzésre, és 30 év után visszaült az iskolapadba.

 „Nagyszerű változás volt számomra, hogy bementem az egyetemre, sétáltam a folyosókon, olvastam a könyvtárban… és olyan dolgokat csináltam, mint a fiatalok. Szerettem! Minden alkalommal, amikor az egyetemen voltam, olyan érzésem volt, mintha egy templomban lennék. Nagyon békés és fiatalító” – mondta a nagymama, aki a pandémia alatt online tanult és sikeresen le is államvizsgázott.

via

(Nyitókép: illusztráció/pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top