nlc.hu
Életmód

Charlottetown: A The Bog negyed története

A Váratlan utazás Charlottetown-jának van egy története, amiről sokáig nem beszéltek

A kedves kisvárosban, Charlottetown-ban létezett egy negyed, amit feketék lakták, de történetükről elfeledkezett a település emlékezete. Ők voltak a The Bog lakói.

Ki ne emlékezne a Váratlan Utazás című sorozat Prince Edward-szigetére, ahol komótos idillben hömpölygött a vidéki élet?  A filmsorozat Lucy Maud Montgomery kanadai írónő Anne Shirley-regénysorozata alapján készült, amely világszerte nagy sikert aratott. A Váratlan utazást tényleg nem kell bemutatnunk, generációk nagy kedvencévé vált, a 90-es évek elején rengeteg gyerek kucorodott a tévé elé, amikor megszólalt film főcímdala. Az író saját életéből is emelt be történeteket a regényhez, számos helyszín pedig a valóságban is létezik. Mint a kedves kisváros, Chalottetown, ahol a sorozat jeleneteit felették. A település Észak-Amerika keleti partjainál fekszik a Szent Lőrinc-öbölben, ez Kanada legkisebb tartományának fővárosa. 

Charlottetown

Charlottetown (Fotó: Getty Images)

A sziget fő bevételi forrása egyébként a Montgomery regényeihez kötődő turizmus, ami érthető, hiszen az említett város központja a 19. századi viktoriánus épületeivel egy régi világot elevenít meg, és bejárhatók azok a helyszínek, amelyeket megismertünk a Váratlan utazás képsorait nézve. A sorozat rajongói meglátogathatják az író otthonát is, amely a sziget északnyugati partján található Cavendish-ben található, ahol Montgomery 1876-1911-ig élt. 

Lucy Maud Montgomery

Fotó: Wikipédia

De visszatérve Charlottetown-hoz, a városról azt csak kevesen tudják, hogy van egy olyan története is, aminek ma már nyoma sincs a településen, és sokáig a közösség sem emlékezett meg róla. Egy történész, azonban még a kilencvenes években megírta a város rég elfeledett környékének, a The Bog-nak és lakóinak történetét.

Sokat szenvedett közösség

A város honlapján röviden írnak a negyedről, ebből kiderül, hogy noha a tájképen ma már semmi sem utal rá, az Euston, Pownal, Richmond és West Streets által határolt területen egykor a tartomány legnagyobb fekete szigetlakó kolóniája élt. Az egykori rabszolga, majd kéményseprő Samuel Martin által 1812-1814 körül alapított közösség körülbelül 100 feketének vallott embert számlált. Az 1881-es népszámlálás idejére ez a szám némileg csökkent, csupán 84 fő volt. Sokan közülük elköltöztek a közösségből, vagy házasság révén máshová kerültek, így a 20. század elejére a Bog jelentősen megváltozott.

Charlottetown váratlan utazás the bog

The Bog, Charlottetown (Fotó: The Print Collector/Print Collector/Getty Images)

A The Bog szegény kerület volt, kétkezi munkások lakták, akik többek között útépítéseken, kéményseprőként és hajórakodóként  dolgoztak. A városban azonban megtűrtek voltak, és sokat szenvedtek csak amiatt, hogy feketék voltak. Hogy mennyire kitaszított, másodrendű helyzetben tartotta őket a város többségi közössége, azt igazolja az a szomorú történet is, amely szerint egy bizonyos James Millner és Louis Johnston, (akik középosztálybeli fehér férfiak voltak), következmények nélkül lelőtték George Kelly-t, egy fiatal fekete tinédzsert a lápvidékről. A fiú bűne annyi volt, hogy egy követ hajított feléjük, mire a páros három lövést adott le a tizenhat éves Kellyre, aki belehalt a sérüléseibe. Az elkövetőket ugyan bíróság elé állították, azonban egyiküket sem találták bűnösnek.

Újra felfedezett múlt

A honlap írása szerint az utóbbi években a szigetlakók újra felfedezték örökségüket, köszönhetően Jim Hornby Black Islanders című könyvének, ami lényegében kiemelte a témát az elfeledett múltból. „1810-től valamivel 1900 utánig Charlottetown részét képezték, de azóta elfelejtették őket. Remélem, hogy előbb-utóbb teszünk valamit ez ügyben”–  írta Jim Hornby a könyvében, amelyben megemlékezik a közösségről, annak életéről és eredetéről. 

A történész szerint a Prince Edward-szigeten,  a 20. században még azt sem ismerték el, hogy vannak helyi fekete lakosok, nemhogy azt, hogy eredetileg rabszolgaként hozták őket a szigetre. „Soha nem említették, hogy rabszolgaként érkeztek ide”mondta Hobb a cbc.ca-nak, hozzátéve, hogy a The Bog nevű közösség történetét a helyiek egyszerűen elrejtették és elfelejtették. A könyvéből kiderül az is, hogy a nehézségek és a fekete ellenes rasszizmus ellenére a negyed néhány lakója kiemelkedő sikereket ért el. Köztük George Godfrey nehézsúlyú bokszbajnok, és egy fekete hokicsapat, a West End Rangers, amely 1900 és 1904 között igen népszerű volt.

 

Charlottetown Prince Edward sziget the bog

A West End Rangers hokicsapat (Fotó: Prince Edward-sziget irattára)

Az elfeledett közösségre akkor került jobban a fókuszba, amikor George Floyd halála után több ezer ember vonult végig Charlottetown utcáin, hogy részt vegyen a Black Lives Matter tüntetésen, igazságot követelve a meggyilkolt fekete férfinak. A résztvevők a Rochford téren gyűltek össze, ami a város elfeledett múltjára tekint.

A fekete szigetlakók is az örökség része

Tamara Steele, a Prince Edward-sziget Fekete Kulturális Társaságának elnöke szerinte emlékezni kell a The Bog történetére és azokra az emberekre, akik a környéken dolgoztak, küzdöttek és élték az életüket. 

Ez egy olyan történelem, amely létezik, de nem mesélik el, mert fekete emberekről szól. Ez itt a lényeg” – mondta Steele, hozzátéve: „Abba kell hagynunk ezeknek a történeteknek a kitörlését, és ismertté kell tennünk őket, hogy  fekete emberekként helyet kapjunk Kanada történelemkönyvében”. Steel  úgy véli, hogy a The Bog csak bizonyíték – bármennyire is rejtett a történet – arra, hogy a feketék sokkal régebb óta élnek városban, mint azt az emberek gondolnák. “Nem csak a szigetre újonnan érkezettek vagyunk, nem csak nemzetközi diákok. Nem máshonnan jövünk, hanem már régóta itt vagyunk, és itt maradtunk életben” – mondta. Ezzel egyetért Lori Cheverie, aki a Charlottetownban található Bookmark nevű független könyvesboltot vezeti. Ő az alábbiakat fogalmazta meg:

„Büszkének kell lennünk az örökségünkre, és a fekete szigetlakók az örökségünk részei”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top