nlc.hu
Életmód

Felemelő történet: egy bűnöző és egy áldozat barátsága

A változás margójára: így lett lett barát az elkövető és az áldozat

Egy londoni rendőr, akit hátba lőtt egy drogdíler, jó barátságot kötött támadójával.

1993-ban történt, hogy Leroy Smith lelőtte James Seymourt, amikor az fedezékbe próbált húzódni, miután egy másik golyó megsebesítette kollégáját, Simon Carrollt.

fegyver, bűnöző

Fotó: Getty Images

Smith azért támadt a rendőrökre, mert nem akarta, hogy megmotozzák és felfedezzék a fegyverét, valamint a zsebében lévő crack-kokaint.

Ráadásul egyebek miatt is aggódott, például azért mert börtönből való szökés miatt körözték.

„Nem voltam abban az állapotban, hogy bárki elől is meneküljek. Így csak egy választásom maradt, mégpedig az, hogy azt tegyem, amit tettem” – mondta Smith a MyLondonnak. Összesen három lövést adott le, egyet Carroll lábába, egyet Seymour hátába, egy harmadikat pedig a levegőbe, hogy felhívja egy motoros bűntársának figyelmét, hogy lépjenek olajra.

„A harmadik lövés, amit leadott, a hátam közelében talált el, átment a vesém felső részén, és kiszakította az oldalamat”

– emlékezett vissza az eseményekre PC Seymour, akinek nem csak a fizikai, hanem a mentális felépülés is nehéz volt.

És mégis, 20 évvel a történtek után a bűnöző-rendőr páros barátként, együtt dolgozik azon, hogy a fiatalabb generációt informálják a fegyveres erőszak veszélyeiről. Ehhez persze arra is szükség volt, hogy Smith tanuljon a hibáiból és jó útra térjen, egy könyvet is írt felvilágosítás céljából, amit James – aki az eset óta szemmel tartotta Smith életútját – elolvasott, és úgy döntött, hogy felveszi vele a kapcsolatot. Annak ellenére, hogy anno a bíróságon a lövöldözője gúnyolódott vele, és egy képzeletbeli fegyvert szegezett rá.

„Sok mindent megtudtam az életéről, az édesanyja meggyilkolásáról, arról, hogy hol nevelkedett, és hogy keveredett a drogkereskedelembe” – magyarázta a döntését James, aki szerint nagyon is létezik a bőrszín miatti diszkrimináció, és megérti, hogy a fiatal gyerekek miért keverednek a bűnözésbe. „Ez volt a kihívás számomra, hogy megértsem, mi történt” – mondta a férfi.

A két férfi végül egy vasútállomáson találkozott személyesen, majd végül összebarátkoztak és elkezdtek együtt dolgozni a Leroy Out of the Box című könyv frissített változatán is. Smith bevallása szerint megváltoztatta az életét a majdnem húsz évvel ezelőtti pillanat, amikor összetalálkozott a rendőrrel, és majdnem megölte őt.

Képeket itt tudsz nézegetni a furcsa párosról.

(LadBible)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top