nlc.hu
Életmód

70 napig volt műtüdőn, utána rögtön oltásra buzdított

70 napig volt műtüdőn, amikor magához tért, rögtön oltásra buzdította a barátait

Miután lekerült a műtüdőről, azonnal körbeírt a barátainak, hogy oltsák be magukat.

Egy 50 éves oltatlan férfi 70 napig volt műtüdőn és lélegeztetőgépen a Semmelweis Egyetemen, majd miután jobban lett, azonnal oltásra buzdította a barátait – számolt be az RTL Híradó.

Amikor először magánál volt a beteg, az első dolga az volt, hogy sms-eket küldött a barátainak, hogy feltétlenül oltsák be magukat

– számolt be Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Koronavírusos beteg az intenzíven

A kép illusztráció. Orvosok a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2021. április 12-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Csollány Szilveszter már 50 napja fekszik az intenzív osztályon, az olimpiai bajnok tornászt már decemberben műtüdőre tették. Zacher Gábor a napokban azt mondta, bízhatunk az olimpiai bajnok felépülésében, mert szervezete nem adta még fel a harcot, és tudunk olyanokról, akik három hónap mélyaltatás után is felépültek.

A sürgősségi orvosként is dolgozó Késmárky András azt mondta az RTL Híradónak, a műtüdő lényege, hogy a beteg tüdőfunkcióját, az oxigéncserét egy géppel fenn tudják tartani. Az nagyon változó, hogy ki milyen állapotban kerül le a lélegeztetőgépről, egyáltalán lekerül-e róla élve. Amerikában volt olyan koronavírusos beteg, aki csaknem 100 nap műtüdő-kezelés után saját lábán távozott a kórházból.

Hasonló, csodaszámba menő gyógyulásokra itthon is volt példa. Bányai Gábor fideszes országgyűlési képviselő összesen 111 napot volt intenzíven, 69 napig műtüdőn; egy 34 éves kismama életét szintén műtüdővel mentették meg, és a kislányát császármetszéssel segítették világra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top