nlc.hu
Életmód

Hunter Schafer portré

A Jules-t alakító Hunter Schafer nem érzi magát cisz nőnek, és nem bánja, ha transzneműként emlegetik

A szőke Jules az egyik legszerethetőbb szereplője a nagy sikerű HBO sorozatnak, az Eufóriának. Az őt alakító Hunter Schafer pedig a valóságban is nagyon hasonló karakter, és bevallása szerint a saját tapasztalatai is belekerültek a sorozat egyes epizódjaiba.

2019 egyik legerősebb, legmenőbb sorozata volt az amerikai gimnazistákról, vágyaikról, függőségeikről, megküzdéseikről szóló Eufória. Két héttel ezelőtt elindult a várva várt második széria is, amelynek a forgatása a koronavírus miatt egy évet csúszott.

Ha valaki esetleg nem ismerné a sorozatot, annak egy kis pontosítás: a sorozat főszereplője Rue (Zendaya), egy 17 éves lány, aki gyerekkora óta bipoláris zavarral küzd. Rákbeteg édesapja mellett rászokik az erős nyugtatókra, fájdalomcsillapítókra, és később egy helyi díler segítségével kipróbál egy sor egyéb drogot, majd ezekre szépen rá is csavarodik. Olyannyira, hogy az egyik nyáron túladagolja magát, és a kistestvére, Gia találja meg. A mentősöknek végül sikerül visszahozni Rue-t az életbe, a sorozat lényegében onnan indul, amikor a tini a rehab után próbálja felvenni a hétköznapi élet fonalát, és megpróbál visszailleszkedni a kortársai közé. Beleszeret egy új lányba, aki akkortájt költözik a városba édesapjával. Ő az érzékeny és okos Jules, aki amúgy transznemű, de a megszokott filmes transz narratívával ellentétben a transzneműsége nem határozza meg a karakterét. Valójában Jules a harmadik részig nem is mondja ki, hogy transznemű. Addig ugyan előfordulnak finom, vizuális jelzések, amelyek utalnak az identitására, de azok nem nyomják el a történetét.

Hunter a valóságban is transznemű

Az Eufóriában több, ismeretlennek számító fiatal tehetség is felbukkant, de közülük is kiemelkedett az 1988-as születésű Hunter Schafer, aki a karakteréhez hasonlóan a középiskolás éveiben esett át a tranzícióján.

Fiatal pubertáskorában az internet segített megérteni a saját nemi identitását, a YouTube-hoz és a közösségi médiához fordult, hogy megismerje, mit jelent transzneműnek lenni, és miből áll a nemváltás folyamata. Hetedik osztályos korában mondta el először a szűkebb környezetének, hogy meleg, később pedig azt, hogy transzneműként gondol magára. Az információt nem túl könnyen emésztették meg a szülei, az édesanyjának sokáig nehezére esett, hogy Huntert a lányaként emlegesse. A színésznő korábban azt mesélte a Cosmopolitannak, hogy miután belevágott a nemváltásba, még nehezebb, bonyolultabb időszak következett a számára.

Hunter Cchafer

2019-ben egy Miu Miu Cruise divatbemutató előtt, Párizsban. Fotó: Melodie Jeng/Getty Images)

„A terapeutának meg kellett erősíteni az orvosoknak, hogy a fejemben valójában nő vagyok. Őrültség, hogy egy orvos döntsön az identitásodról, amikor te végig tudod”– mesélte még 2019 -ben.  A New York Times-nak pedig azt nyilatkozta, hogy  jelenleg nem rendel nevet a szexualitásához:

…valahogy elengedtem azt az elképzelést, hogy vagy az egyiket, vagy a másikat kell csinálnom – és csak hagyom, hogy önmagam legyek.

A 23 éves modell/színésznő nem bánja, hogy transzneműként beszélnek róla, sok sorstársával ellentétben nem próbál beivódni a cisz emberek közé. Sőt, egy epizódot közösen írt a sorozat alkotójával, Sam Levinsonnal, akivel az volt a közös céljuk, hogy a karaktere és a sorozat története tükrözze az ő saját tapasztalatait. Hunter egyébként úgy véli, hogy előnyösebb, ha egy transznemű karaktert egy transznemű játszik el, egyrészt mert a filmszakmában van elég cisz színész, másrészt a speciális tapasztalataik hozzátehetnek ahhoz, hogy az általuk alakított karakter még hitelesebb legyen.

„Szeretném, ha az emberek tudnák, hogy nem cisz lány vagyok, mert tényleg nem az vagyok, vagy nem érzem annak magam”

– mondta Hunter, aki serdülő kora óta aktivistaként is kiáll a transzneműekért, ugyanakkor egy Cosmopolitan interjújában azt is kihangsúlyozta, hogy nem a transzneműsége határozza meg a személyiségét, az életét. „Egy csomó egyéb dolgot is csinálok az életemben” – mondta, és ez így is van, nem véletlenül került be 2017-ben a TeenVogue 21 év alattiak sikerlistájára. 

Hunter a középiskolás évei után kezdett el modellkedni, és egyből a New York-i Elit modellügynökség szerződtette le. Gyorsan a csúcsra tört: láthattuk többek között a Versus Versace, a Helmut Lang vagy az R13 Denim kifutóin sétálni, szerepelt a japán Vogue-ban és az i-D-ben, de divatillusztrátornak sem utolsó, és nem mellesleg fontos szerepet tölt be a transznemű közösség életében „Amikor Észak-Karolinában, ahonnan származom, elfogadták a diszkriminatív mosdótörvényt, felperesként léptem be az ügybe, hogy kiálljak a transz- és meleg közösség mellett” – mondta az akkor 18 éves transzaktivista a Cosmopolitannak. Később részt vett az Arts Not Parts nevű szervezetben is, amely plakátokat készít a nyilvános mosdókban tapasztalható transzfóbia ellen.

De ezzel még nem értünk az elismerések végére: 2020 júniusában, az első LMBTQ Pride felvonulás 50. évfordulója tiszteletére a Queerty az ötven olyan hős közé sorolta, akik „a nemzetet az egyenlőség, az elfogadás és a méltóság felé vezetik minden ember számára”. 2021-ben pedig szerepelt a Time 100 Next listáján.

Folytatná a színészkedést

Hunter egyébként  a New Jersey állambeli Trentonban született Katy és Mac Schafer szülők gyermekeként. Három fiatalabb testvérével együtt Arizonában, majd később az észak-karolinai Raleigh-ben nőtt fel.  A középiskola után New Yorkba költözött, és már ott élt, amikor 2019-ben szerepet kapott az Eufória című sorozatban, amely egyben az első színészi munkáját jelentette. 

Anélkül, hogy észrevettem volna, elég erős függőséget alakítottam ki a katarzistól, amit a színészet nyújt. Különösen ezzel a karakterrel kapcsolatban, egyszerűen azért, mert annyira közel érzem magamhoz. Ő, azaz Jules lett az eszköz, hogy feldolgozzam azokat a dolgokat, amiken az ő korában gondolkodtam. Szóval bizonyos értelemben terápiás volt” – nyilatkozta a Vulture-nak.

Schafer Nemrégiben New Yorkból Los Angelesbe költözött, hogy színészi karrierjét továbbvigye, azt mondja, szeretne változatos színészi szerepekben játszani. „Szívesen kipróbálnék olyan karaktert, aki merőben más, mint én.” Az egyébként viszonylag visszahúzódó Schafer nem feltétlen örül a filmmel együtt járó hírnévnek, a brit Marie Claire-nek azt mondta, hogy tévésztárnak lenni még keményebb, mint a modellkedés:

„Nagyon durva, amikor az ember ennyire szem elé kerül. Még mindig azon vagyok, hogy hozzászokjak ehhez a fajta figyelemhez és megértsem a rajongókat. Távolságot tartok a közösségi médiától, de így is rengeteg olyan üzenetet kapok, amelyeket transz emberek írnak, és azért hálálkodnak, hogy a sorozatban milyen pontos és megnyerő, ahogy minket ábrázolnak. Nem vagyok benne biztos, hogy a fiatalabbak számára jó példakép vagyok, és abban sem, hogy felérek a közönség elvárásaihoz, de rengeteg nyomást helyez rám, hogy ennyien figyelik minden egyes mozdulatomat.”

És, hogy egy új pletykát is mondjunk: a hírek szerint Hunter szerelmes, méghozzá a kollégájába, a második évad egyik új szereplőjét alakító Dominic Fike-ba, akivel kéz a kézben távoztak egy közös vacsoráról.

Dominic Fike és Schafer Hunter

Hunter Schafer és Dominic Fike az Eufória 2. évadának premierjén. (Fotó:Jeff Kravitz/FilmMagic for HBO)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top