nlc.hu
Életmód

Kutatás a fogyásról

Egy új kutatás szerint a több alvás segíthet lefogyni

Jó hír azoknak, akik küzdenek a fogyással, az alvás is segít!

Sokan foglalják majd imába a Chicagói Egyetem tudósainak nevét, akik azt vizsgálták, hogy az alvás milyen kapcsolatban áll az elhízással, ezért 80 felnőtt részvételével végeztek klinikai kísérletet. Arra jutottak, hogy a több alvás segít abban, hogy az ember csökkentse a napi kalóriabevitelét és fogyjon.

Nő és kutya alszik az ágyban

Aludj egy órával többet! (Kép: Getty Images)

A szakértők szerint naponta plusz egy órányi éjszakai alvással mintegy 270 kalória bevitelét spórolhatja meg az ember.

A Jama Internal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fiatal, túlsúlyos felnőttek, akik 6,5 óránál kevesebbet aludtak éjszakánként, naponta 1,2 órával többet tudtak aludni, miután tanácsadáson vettek részt az alvási szokásaik javítása érdekében. Az eredmények azt mutatták, hogy a több alvás átlagosan napi 270 kalóriával, egyeseknél pedig akár 500 kalóriával is csökkentette a kalóriabevitelt.

Esra Tasali, a Chicagói Egyetem alvásközpontjának kutatója kiemelte, hogy a kutatás során nem a súlycsökkenés vizsgálata volt a cél. „De már két hét alatt is számszerűsített bizonyítékaink lettek a kalóriabevitel csökkenésére és a negatív energiamérlegre, vagyis arra, hogy a bevitt kalóriamennyiség kevesebb volt, mint az elégetett kalória” – hangsúlyozta.

Ha az egészséges alvási szokásokat hosszabb időn keresztül fenntartjuk, ez idővel klinikailag jelentős súlycsökkenéshez vezethet. Sokan keményen dolgoznak azon, hogy megtalálják a kalóriabevitel csökkentésének módját a fogyás érdekében – nos, pusztán azzal, hogy valaki többet alszik, képes lehet arra, hogy fogyjon” – magyarázta a tudós.

A kutatás során nem próbálták korlátozni az emberek étrendjét. A résztvevők a saját ágyukban aludtak, alvásukat hordozható eszközökkel követték nyomon, és egyébként normális életmódot folytattak, sem diétát, sem testmozgást nem írtak nekik elő.

Tasali szerint többek között az is segített a jobb alvásban,

ha a részvevők korlátozták a mobiltelefonok és ehhez hasonló eszközök használatát lefekvés előtt.

A kutató megjegyezte: egyetlen alvással kapcsolatos tanácsadás után a résztvevők képesek voltak annyira megváltoztatni lefekvési szokásaikat, hogy az elegendő volt az alvás hosszának növelésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top