nlc.hu
Életmód
Amputálni kellett a lábát az elfogyasztott étel miatt

Megette a lakótársa kajamaradékát, amputálni kellett a végtagjait

Érdekes és szomorú esetről számolt be egy brit orvosi szaklap.

Furcsa esetről számolt egy brit orvosi szaklap, a New England Journal of Medicine.

A diák, akit csak JC-ként említenek, a lakótársa maradékát ette meg, rizses csirkét, amit a srác előző este, vacsora után egy étteremből vitt haza.

Megette a lakótársa kajamaradékát, amputálni kellett a végtagjait

Megette a lakótársa kajamaradékát, amputálni kellett a végtagjait (Illusztráció: Pixabay)

JC evés után azonnal rosszul lett, hamarosan nagyon magas láza lett, pulzusa pedig percenként 166-ra szökött. A kórelőzményről azt írják, JC nem tudta, hogy bármire is allergiás lenne, gyerekkorában pedig minden kötelező oltást megkapott. Heti két doboz cigit szívott, naponta szívott füves cigit és nem igazán fogyasztott alkoholt, csak alkalmanként.

JC kórházba került, ahonnan helikopterrel szállították át egy másik intézmény intenzív osztályára. Az orvosok megállapították, hogy egy agresszív baktérium támadta meg a férfi szervezetét. Veséi elkezdtek leállni, és számos vérrög keletkezett a szervezetében. A vizsgálatok kimutatták, hogy a konkrét baktérium a neisseria meningitidis, amit meningococcusnak is neveznek, és agyhártyagyulladást, életveszélyes szepszist okozhat.

JC lábfejei nem jutottak oxigénhez, így a szövet elhalt. Hasonlóan jártak az ujjai a kezein, elüszkösödtek, így azoknak egy részét is amputálni kellett, ahogy a lábait is bokától lefelé.

Mint utóbb kiderült, JC szobatársa a vacsorája után hányt, tehát az étellel lehetett gond. A baktérium egyébként nyál útján terjed. Az is kiderült, hogy JC, bár megkapta a meningococcus elleni oltást, az emlékeztető oltást nem.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top