nlc.hu
Életmód

Pusztán a gondolataival tudott sört kérni

Az agyába beültetett mikrocsipnek hála ismét tudott kommunikálni

A páciens a kísérleti módszernek köszönhetően tudott többek közt sört is kérni.

Egy implantátumnak köszönhetően képes volt újra kommunikálni egy férfi, aki évekkel korábban szinte teljesen lebénult. Az agyába beültetett mikrocsipeknek köszönhetően a német páciens ki tudta fejezni többek közt, hogy kér sört – számolt be az esetről a LADbible.

ágyban fekvő beteg, kezek

Képünk csak illusztráció (Fotó: Pixabay)

A férfit 2015-ben diagnosztizáltak amyotrophiás lateralsclerosisszal (ALS). Az ALS az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó betegség. A idő előrehaladtával a beteg teljesen elveszítette mozgásképességét, kognitív képességei azonban nem sérültek. Egészen a közelmúltig még szemének enyhe mozgatásával tudott kommunikálni a szeretteivel. Feltartottak neki egy, az ABC-t tartalmazó táblát, majd egyenként rámutattak a betűkre és figyelték, hogy melyiknél jelez a tekintetével. Félő volt azonban, hogy hamarosan már erre sem lesz lehetősége. 

Egy kutatás keretében ezért a páciensnek két mikrocsipet ültettek be az agyának abba a részébe, mely a mozgásért felelős. A kutatók a neuro visszajelzés nevű módszert használták, melynek lényege, hogy megmutatják az illetőnek, hogyan működik az agya és abban bíznak, hogy azt a páciens idővel meg tudja tanulni irányítani.  Amikor a mikrocsipek növekvő tevékenységet észleltek az agyban, emelkedő hangot játszott le a számítógép, amikor csökkenő aktivitást regisztráltak, a számítógép ereszkedő hangot adott ki. A férfinak mindössze két nap kellett ahhoz, hogy megtanulja irányítani a hangot. Ezek után a betűk kiválasztása a a páciensnek feltartott tábláról már nem a szem mozdulataival történt meg, hanem az ereszkedő, illetve emelkedő hangok váltogatásával. A férfi rövid időn belül le tudta „írni”  előbb a saját, fia és felesége nevét, majd már teljes mondatokat is. Az első ilyen mondata az volt, hogy „Srácok! Ez gond nélkül működik!” Lefekvés előtt sokszor az volt az utolsó szava, hogy „sör”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top