nlc.hu
Életmód

Így fejleszthető az önbizalom

Így lehet több önbizalmad: 10 tipp a magabiztosságért

Az önbizalomhiány miatt gyengébben teljesítesz, mint amire képes lennél. Tudod: h nem hiszel magadban, akkor mások sem fognak benned!

Önbizalom nélkül semmi sem fog menni igazán. Anélkül olyan a személyiségünk, mint egy gyenge alapra épült ház: rendkívül ingatag. Ám ha van önbizalom, akkor mindjárt minden működik: a kapcsolataink, a munkánk, a mindennapok. Na jó, ez nem igaz, de az biztos, hogy nagyobb esélyünk van rá. A sors mindig kiszámíthatatlan faktor marad, de amit tudunk befolyásolni, az mind azon múlik, hogy mennyire hiszünk magunkban.

önbizalom fiatal nő

Fotó: Getty

Ezért baj az, hogy az emberek jelentős része elsősorban önmagában bizonytalan. Nem tartja magát elég ügyesnek, okosnak, jónak, szépnek. Márpedig ha mi nem így tekintünk magunkra, a külvilág miért látna minket másként? Ki higgyen a leginkább bennünk, ha nem mi magunk?

Kívülről bizony hiába várjuk a megerősítést, ráadásul másoknak is terhes, ha állandóan ezt az igényt érzik rajtunk. Azt szeretnénk, hogy odafigyeljenek ránk, hogy értékeljenek minket és ezáltal uralni tudjuk a helyzeteket. Kezdjük rögtön magunkon!

Lássuk, melyek a leggyakoribb tanácsok, amit az életmódguruk adnak az önszeretet hiányára!

1.     Tükörgyakorlat

Reggel és este állj a tükör elé, és ismételd el tízszer: „Jó vagyok. Szép vagyok. Okos vagyok. Bízom magamban. Minden sikerülni fog.” Ezeket a mondatokat egyébként cetlikre is kiírhatod, hogy kiragaszgasd a lakás különböző pontjain.

2.     Felejtsd el az összehasonlítást

Ne figyelj, ne elemezz másokat és főleg ne hasonlítsd magad össze velük! Mindig lesz jobb, szebb, okosabb. De neked ez adatott, ebből kell kihoznod a maximumot, ami nem is kevés. Hát akkor minek foglalkoznál mások lehetőségeivel?!

3.     Csak a pozitívumokat néz!

Mindenkinek vannak hibái, vagy inkább gyengeségei. De ha ezekkel foglalkozol, csak tovább gyengíted magad. Koncentrálj a pozitívumokra! Vedd sorra, mik az erősségeid, akár írd is le, és adj hálát értük!

4.     Ne szóld le magad!

Legyen tilos negatívan beszélni magadról. „Nekem úgysem sikerül.” „Nem vagyok elég jó ehhez.” „Képtelen vagyok rá.” – ezeket a mondatokat felejtsd el!
Ha pedig megdicsérnek, ne kezd szabadkozni. Egyszerűen mondd azt a bókokra: köszönöm!

5.     Ne a múlttal foglalkozz!

Ahelyett, hogy azon gondolkodsz, ebben vagy abban a helyzetben mit csinálhattál volna jobban, tekints a jövőbe! Persze, érdemes tanulni a helyzetekből, de ez nem jelent egyet az önmarcangolással. Gondold végig a történteket, vond le a tanulságokat, de aztán lépj túl rajtuk! Még te sem tudhatod, valami miért épp úgy alakult…

6.     Képzeld el…!

A vizualizáció az egyik leggyakrabban használt önszuggessziós technika mindenféle problémára. Nagyon egyszerű elven működik: képzeld el, amit szeretnél, és a valóság idomulni fog hozzá. Ha bizonytalan, határozatlan, lámpalázas vagy társas helyzetekben, akkor képzeld el magad bizonyos jelenetekben, amikor mindez az ellenkező módon működik. Mondjuk kiállsz a színpadra, mindenki rád figyel, és te lenyűgöző vagy, csodálatos, mondjuk, fantasztikus beszédet tartasz. Ha sokat gondolsz erre, a félelmeid lassan olvadni kezdenek. A lényeg: képzeld el, amit szeretnél úgy, mintha már ott tartanál.

7.     A külső is fontos

Minél jobban rendben vagyunk belül, annál jobban nézünk ki. De a dolog fordítva is működik! Igazítsd a külsődet ahhoz, aki lenni szeretnél! Ez nem azt jelenti, hogy feltétlen alakítsd át magad, inkább ilyesmire gondolunk: járj egyenes háttal, húzd ki magad, tekints szembe, ne lefelé, és ha csak lehet, mosolyogsz! Ezen kívül azért tégy energiát a külsődbe akkor is, ha épp nem érzed magad a topon – tudjuk, nem mindig könnyű.

8.     Szeresd meg a hibáidat!

Gyakoribb szóhasználattal ezt úgy szokták mondani: fogadd el magad. Bizony, nem csak akkor lehetsz önbizalommal teli, ha tökéletes vagy. Sőt, a tökéletesség unalmas és csak feszültséget okoz. Sokkal jobb, ha laza vagy, ha megengeded magadnak, hogy hibázz. Fontos, hogy úgy is szeresd magad, hiszen mások sem fognak elhagyni csak azért, mert nem vagy maximalista.

9.     Kerüld a negatív embereket!

A kritika bizony csak egy pontig építő. Amikor valakitől csak azt kapsz, az már nem segít. És persze az sem biztos, hogy milyen szándékkal mondja. Ha csak azzal, hogy bántson, kerüld el messzire! De ne csak a magad vonatkozásában gondolkodj. Idő- és energiarabló minden olyan ember, aki csak panaszkodni tud, aki negatív energiát áraszt. Ne ilyenekkel vedd körül magad!

10.  Tudd, hogy mit akarsz!

Szép dolog a spontaneitás, de az önbizalmat növeli, ha van egy legalább vázlatos terved. Ez nemcsak azt jelenti, hogy miket akarsz csinálni illetve elérni az életben. Tudatosság kell azon a téren is, hogy mi a fontos számodra. Mik a lényeges értékek neked? Ezeket is írd össze, tudod, amit leírsz, az jobban bevésődik. Talán még meg is valósul!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top