nlc.hu
Életmód

Az óraátállítás hatása a szervezetünkre

Egy hétig is szenvedhetünk az óraátállítás miatt

A kevesebb alvás nemcsak vasárnapra, hanem az azt követő napokra is kihatással van.
fáradt

Egy órával előre kellett állítani az órákat vasárnapra virradóan, így egy órával kevesebbet aludhattunk az éjszaka. Bár vasárnap még kipihenhető ez az alváshiány, a felmérések szerint hétfőn mégis sokkal többen késnek majd el például a munkából, és ilyenkor jócskán megnő a balesetek száma is – derült ki a Tények riportjából. Akár egy hétig is szenvedhetünk az óraátállítás miatt.

A legújabb felmérések szerint a következő nap, tehát hétfőre virradó éjszaka átlagban az emberek 40 perccel kevesebbet alszanak. És mire ezt az alvásadósságot behozzuk, bizony el kell, hogy teljen nem kevés idő. Van, akinél egy-két nap, van akinél néhány hét. A gond az, hogy ez a fajta kevesebb alvás következményekkel jár: hatásssal van az aznapi közlekedési viszonyokra és a mindennapi hangulatra is” – mondta el G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Az óraátállítás után nem csak fáradtságot érezhetünk, a keringési rendszerre is vannak különböző hatásai (ilyenkor megnőhet a sztrókok és a szívinfarktusok száma is), akár a reflexünk és a figyelmünk is csökkenhet. Nem véletlenül esik mindig hétvégére az óraátállítás.

A szakemberek szerint érdemes tisztábban is étkezni, a könnyedebb ételek ugyanis segítik az átállást, így nem gyűr le minket túlzottan a fáradtság.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top