nlc.hu
Életmód

Harminc évet fiatalítottak női bőrsejteken

Brit kutatók harminc évet fiatalítottak női bőrsejteken

Tizenkét napos vegyi fürdő után az 53 éves alanytól származó sejtek úgy viselkedtek, mintha egy 23 éves nőtől származnának.

Cambridge-i kutatók egy 53 éves nő bőrsejtjeivel végzett kísérlet során elérték, hogy a sejtek úgy viselkedjenek, mintha 30 évvel fiatalabbak lennének – írja a BBC. A tudósok úgy vélik, hogy ugyanezt megtehetik a test más szöveteivel is. A kutatás egyelőre kezdeti szakaszban van, a végső cél az életkorral összefüggő betegségek, például az egyre többek érintő cukorbetegség, a szívbetegség és a neurológiai rendellenességek kezelésének kifejlesztése.

fiatal nő

Képünk csupán illusztráció (Fotó: Pixabay)

A módszer, amit a Cambridge Egyetem kutatói alkalmaztak a bőrsejteken, nem új keletű, alkalmazása az 1990-es évekre nyúlik vissza, amikor az Edinburgh melletti Roslin Intézet kutatói kifejlesztettek egy módszert a juhból vett felnőtt emlőmirigysejt embrióvá alakítására – idézte fel a Telex. Ez vezetett Dolly, a klónozott bárány megalkotásához. A Roslin csapatának nem az volt a célja, hogy birkákból vagy akár emberekből klónokat hozzanak létre, hanem az, hogy a módszer segítségével olyan emberi embrionális őssejteket hozzanak létre, amiket meghatározott szövetekké lehet növeszteni, például izom-, porc- és idegsejtekké, hogy helyettesítsék az elhasználódott testrészeket.

A Dolly-módszert 2006-ban Shinya Yamanaka, a Kiotói Egyetem kutatója egyszerűsítette. Az IPS-nek nevezett technika lényege, hogy a felnőtt sejtekhez mintegy 50 napon keresztül vegyi anyagokat adtak, ami genetikai változásokat idézett elő, és a felnőtt sejteket őssejtekké változtatta.

A Cambridge Egyetem kutatói az IPS technikát alkalmazták 53 éves bőrsejteken, azzal a különbséggel, hogy az 50 napos vegyi fürdőt 12 napra rövidítették. A sejtek azonban nem változtak embrionális őssejtekké, hanem megfiatalodtak: úgy néztek ki és úgy viselkedtek, mintha egy 23-as éves alanytól származnának.

laboratórium , kutatás

Képünk csupán illusztráció (Fotó: Pixabay)

A kutatócsoport vezetője, Wolf Reik hangsúlyozta, az eLife folyóiratban publikált kutatásuk még nagyon korai stádiumban van, számos tudományos problémát kell még megoldani, mielőtt ez az eljárás klinikai vizsgálat tárgya lehet. A technika azért nem ültethető át azonnal a klinikai szakaszba, mert az IPS-módszer növeli a rákos megbetegedés kockázatát, Reik azonban bízik abban, hogy csapatával találhat egy alternatív, biztonságosabb módszert is. Kiemelte, hogy a sikeres sejtfiatalítás fontos előrelépést jelent az alkalmazhatóság felé.

Az őssejtekkel kapcsolatos biztató kutatásokról egyre többet lehet hallani és számos egészségügyi területen alkalmazzák sikerrel az eredményeket. Januárban Miheller Pál, a Semmelweis Egyetem docense és Ónody Péter, a Semmelweis Egyetem szakorvosa beszéltek arról az RTL Klubnak, hogy őssejtekkel segítik a Crohn-betegek gyógyulását a Semmelweis Egyetemen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top