nlc.hu
Életmód

Dinnye méretű cisztát találtak egy nőnél

Azt hitte, vakbele van, de egy dinnye méretű ciszta gyötörte

Az ausztrál nőből hatórás műtét során távolították el a hatalmasra nőtt daganatot.

Riasztó meglepetésben volt része egy ausztrál nőnek. A 44 éves Jayde Martin azt hitte, hogy meghízott, de kiderült, hasa valójában egy dinnye nagyságú ciszta miatt kezdett el domborodni – számolt be az esetről a metro.co.uk. Jayde korábban rendkívül aktív életet élt, de karácsonykor megsérült a keze és emiatt a következő hónapokban a korábbinál jóval kevesebbet mozgott. Amikor elkezdett nőni a hasa, először biztos volt benne, hogy megváltozott életmódja áll a háttérben.

nő, hasfájás

Képünk csupán illusztráció (Fotó: Pixabay)

Az idő előrehaladtával azonban elkezdtek fájdalmai is lenni és addig fokozódtak, hogy már azt hitte, vakbele van.  A kórházban azonban egy CT vizsgálat után közölték vele, hogy problémáinak valódi oka nem más, mint egy 35 centiméter átmérőjű, hét kilogrammos ciszta. Két héttel később a tumort egy hatórás műtét során eltávolították szervezetéből, de a beavatkozás alatt találtak egy további cisztát Jayde jobb petefészkén, ezért végül, a biztonság kedvéért a méhét és a vakbelét is kivették.

Jayde, bár nagyon megijedt, most már gyógyulófélben van és várja, hogy kiderüljön a szövetelemzésből, rosszindulatú volt-e az eltávolított tumor. Arra szeretné ösztönözni a nőket, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha bármi szokatlant tapasztalnak, mert biztos benne, ha korábban keresi fel az orvost, kevésbé drasztikus beavatkozásokkal is megúszhatta volna a történteket.  

Jayde története meglepő, de nem példa nélküli. 2018-ban egy alabamai nő petefészkéből egy 22 kilós cisztát operáltak ki az orvosok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top