nlc.hu
Életmód

A színesre festett aszfalttal a balesetek ellen

Színes jövő: így lehet drasztikusan csökkenteni a közlekedési balesetek számát

A köztéri alkotásoknak van egy olyan hatása, amire eddig nem sokan gondoltak.

Az utcai művészet sokkal barátságosabbá és szebbé tudja tenni a városokat, rengeteg gyönyörű falfestményről számoltunk be már mi is. Nemrég azonban kiderült, nemcsak a házak falát érdemes színekkel beborítani, hanem az aszfaltot, a Bloomberg Philanthropies és a Sam Schwartz Consulting új jelentése szerint ugyanis így felére lehetne csökkenteni az olyan közlekedési balesetek számát, amelynek gyalogosok és biciklisek (is) résztvevői. 

A csapat tizenhét olyan helyszínt vizsgált meg, ahol az útburkolatra legalább két évvel korábban valamit felfestettek, és az adatok alapján úgy tűnik, hogy a gyalogosokat vagy kerékpárosokat érintő balesetek száma a felére csökkent, a sérülésekkel járó baleseteké pedig 37 százalékkal azon időszakhoz képest, amikor ott még nem volt semmilyen műalkotás. És ez nem minden, az öt gyalogátkelőhelynél készült videofelvételek elemzése szerint az autósok 27%-kal nagyobb arányban adtak elsőbbséget a gyalogosoknak az ilyen díszes zebráknál, és 25%-kal csökkentek a gyalogosok és az autók közötti veszélyes interakciók.

A Bloomberg egyébként útjára indított egy kezdeményezést, amellyel a dekoratív útburkolat előnyeire akarja felhívni a figyelmet, és eddig 42 köztéri műalkotást finanszíroztak az Egyesült Államokban és Európában.

Színes járda Besançon városában

Besançonban 2021-ben több helyen is a szivárványt festettek a diszkrimináció elleni harc jelképeként (Fotó: Antoine Mermet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

(via My Modern Met)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top