nlc.hu
Életmód

Everest: Megdöntötte saját csúcsát egy hegymászó

Mount Everest: saját csúcsát döntötte meg egy hegymászó

Az 52 éves nepáli Kami Rita Sherpa vasárnap 26. alkalommal is felért a világ legmagasabb pontjára.

Egy nepáli férfi immáron 26. alkalommal is megmászta a minap a Mount Everestet s ezzel ő lett, illetve, pontosabban fogalmazva, maradt az, aki a világon eddig a legtöbbször feljutott a 8849 méteres hegycsúcsra. Az eddigi rekordot ugyanis szintén ő állította fel még tavaly – számolt be a lenyűgöző teljesítményről állami közlésekre hivatkozva a Reuters. Az 52 éves Kami Rita Sherpa vasárnap érte el tíz másik társa élén a hegycsúcsot. Felesége azt nyilatkozta, hogy örül a férje teljesítményének. Kami Rita azon az úton haladt, amelyet 1953-ban először Edmund Hillary új-zélandi hegymászó és Tendzsing Norge nepáli serpa jártak végig.

(Fotó: AFP)

Kami Rita serpa a Mount Everest táborában interjút ad az AFP-nek 2021-ben (Fotó: AFP)

A Reuters beszámolt arról is, hogy idén a csúcsidőszakra Nepál összesen 316 engedélyt adott ki olyanoknak, akik meg akarják mászni az Everestet. Ez valamivel kevesebb, mint a tavalyi 408, ami önmagában szintén egy rekord volt. A sok kiadott engedély, illetve a kedvezőtlen időjárás miatt valóságos forgalmi dugó alakult ki az Everestnél. Az engedélyek kiadásával a nepáli állam mintegy 4,2 millió dollár bevételhez jutott.

A helyi gazdaság számára az Mount Everest által odavonzott hegymászók roppant fontosak, ám súlyos kritika érte a helyi hatóságokat amiatt, hogy engedték, hogy tumultus alakuljon ki a hegyen és emiatt 2019-ben többen is életüket vesztették. Eddig a Föld legmagasabb hegyét összesen 10 657-szer mászták meg 1953 óta, de nem járt minden próbálkozó sikerrel. A hivatalos adatok szerint azoknak a száma, akik életüket vesztették útközben, 311-re tehető.

2019-ben Nepál szigorításokat vezetett be a Mount Everest megmászásával kapcsolatban.  Azóta az engedély megszerzéséhez követelmény, hogy a mászónak előtte egy legalább 6500 méteres hegyet is meg kell másznia.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top