nlc.hu
Életmód
Micsoda teljesítmény! Harmincszor mászta meg a Mount Everestet egy nepáli serpa

Micsoda teljesítmény! Harmincszor mászta meg a Mount Everestet egy nepáli serpa

Saját világrekordját döntötte meg.

Harmincadszorra mászta meg a napokban a Mount Everestet Kami Rita nepáli serpa (hegyivezető), megdöntve saját világrekordját. A Seven Summit Treks nevű túraszervező cég alkalmazásában állva éppen egy hegymászócsoportot vezetett az Everestre, és ennek alkalmával történt a rekorddöntés.

Kami Rita

Kami Rita 2023-ban a 28. Everest-mászásáról hazatérve – Fotó: Sanjit Pariyar/NurPhoto via Getty Images

Mint az MTI írja, az 54 éves hegyivezető már május 12-én megdöntötte a saját maga által felállított világrekordot azzal, hogy huszonkilencedszerre mászta meg a világ legmagasabb hegyének számító, 8848 méteres hegyet.

Az eleinte hordárként, majd hegyivezetőként dolgozó Kami Rita 1994-ben mászta meg először a Mount Everestet, majd ezt követően – munkája részeként – csaknem minden évben megtette ezt az utat, mellette pedig a Himalája több más csúcsát is meghódította.

Idén az áprilistól júniusig tartó főszezonra 419 mászóengedélyt adtak ki a nepáli hatóságok, fejenként 11 ezer dollárért. Egy expedíció az egyéb költségekkel együtt legkevesebb 40 ezer dollárba kerül, de akár a duplája is lehet.

Egyébként annak, hogy a serpák ilyen emberfeletti teljesítményre képesek, részben biológiai okai vannak. Egy 1979-es amerikai tanulmány szerint a népcsoport génjei a hegyekben eltöltött évezredek szerint valamelyest módosultak, ezért jobban bírják a magasságot és az alacsony oxigénszintet. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a serpákkal nem történhet baj a magasban, sőt a csúcstámadások során meghalt 315 ember egyharmada serpa volt. Ez a szám is közrejátszik abban, hogy egyre fogynak azok a serpák, akik hegyi vezetőként képzelik el a jövőjüket. A fizetések is szerények, kivéve azokat, akik évek, évtizedek sikerei után bekerülnek az elit túravezetők közé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top