nlc.hu
Életmód

Amerikában több fiatal hal meg lövöldözésben, mint közúti balesetben

Amerikában több fiatal hal meg lövöldözésben, mint közúti balesetben

Az elmúlt évtizedekben drasztikusan megnőtt a lövöldözésben elhunyt fiatalok száma.

Sajnos Amerikában az iskolai lövöldözés nem ismeretlen jelenség, időről időre megtörténnek brutális esetek. Legutóbb, a helyi idő szerint keddi lövöldözés híre rázta meg a világot, amikor egy 18 éves fegyveres berontott egy texasi általános iskolába, és tüzet nyitott az ott lévő negyedikesekre, tanáraikra, megölve 19 gyermeket és 2 felnőttet.

Uvalde texas iskolai mészárlás lövöldözés usa fegyvertartás

Szülők imádkoznak a Robb Általáos Iskola előtt az intézményben rekedt gyerekekért, akikre fegyveres diák támadt 2022. május 24-én (Fotó: Jordan Vonderhaar / Getty Images via AFP)

Ezzel tovább romlott egy 2017 óta tartó tendencia, miszerint az elmúlt 5 évben az 1 és 24 év közötti fiatalok életére a legnagyobb veszélyt a lövöldözések jelentették.

Az Economist nyomán a hvg azt írja, hogy az ezt megelőző 60 évben a fiatalkorúak és tanulók legnagyobb eséllyel közlekedési balesetek áldozatai lehettek. A 2012-es Sandy Hook általános iskolai lövöldözés óta – ahol 26-an vesztették életüket – azonban megugrott az iskolai gyilkosságok száma: az elmúlt évtizedben több mint 900 alkalommal nyitottak tüzet iskolákban, és az ezen kívüli lövöldözések száma is megugrott.

2020-ban több mint 10 ezer amerikai fiatalt lőttek le.

A lövöldözések miatt a diákokat Amerika majdhogynem minden iskolájában felkészítik arra, mit kell tenniük, ha fegyveres merénylő van az épületben, miközben a lakosság (Texasban minden korlátozás nélkül) szabadon vásárolhat lőfegyvereket. A fegyverszabályozás érthető módon az egyik legmegosztóbb téma az Egyesült Államokban, ugyanis nagyon erős a fegyverlobbi mind az állami, mind az országos politikában.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top