nlc.hu
Életmód

Moldova György öröksége

Megszólalt Moldova György özvegye, ez lesz az örökség sorsa

Palotás Katalin, Moldova György özvegye semmit sem kap az író örökségéből.
Elhunyt Moldova György

Keresi a helyét és üresnek érzi a lelkét a 88 éves korában elhunyt Moldova György özvegye férje halála után. Palotás Katalin – aki letiltotta a Kossuth-díjas író utolsó könyvének megjelenését – a Blikknek adott interjút.

Palotás Katalin mesélt arról, hogy eleinte munkakapcsolatban áll az íróval, amiből később szerelem szövődött.

Amikor munkakapcsolatból úgymond érzelmi kapcsolatra váltottunk, és Gyuri felvállalt engem ország-világ előtt, azt mondta nekem, hogy erre a biztonságra, erre a harmóniára vágyott egész életében. Megszólalni sem tudtam. Ez a sok harcot, csatát megélt, konok, kemény, önfejű férfi gyönyörű gondolatokkal és imádni való hétköznapokkal ajándékozott meg. De most siratom, és dühös vagyok, mert többet, sokkal többet érdemeltünk volna a sorstól. Több időt az egymásba kapaszkodáshoz, több időt a másik közelségéhez

– fogalmazott Palotás Katalin, akit idén márciusban vett feleségül az író.

Az özvegy azt is elárulta, mi lesz Moldova György örökségének a sorsa.

Mindent Moldova György két lánya örököl majd. Az első lépcsőfoktól az utolsó szögig, a bútorokig, a kredencig. Gyuri könyvgyűjteményéig. Ez nem is volt soha téma közöttünk. Én Moldovát, az embert szerettem, s ha egy halászkunyhóban lakott volna a Duna-parton, akkor is vele élek. Vita, vagy feszültség sem lehet ebből, mármint az örökségből, mert én hamarosan pakolok, és talán világgá megyek. Vagy lehet, hogy Szegedig, az közelebb van. Semmit nem viszek el innen. Egyetlen fűszálat sem, csak Gyurit, aki itt van bennem bármeddig is élek.

(Kiemelt kép: Schumy Csaba/solwee)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top