nlc.hu
Életmód

Közösségi gyűjtést tartanak Totoro otthonáért

Közösségi gyűjtést szerveznek a mesehős, Totoro otthonáért

Az erdős terület ára 7 milliárd forint, de ennek csak egy töredékét szeretné gyűjtésből fedezni a helyi önkormányzat.

A japán kultúra fontos elemének megőrzése érdekében szervez közösségi gyűjtést egy város a szigetországban. A Szaitama prefektúrabeli Tokorozawa önkormányzata abban bízik, ha elég sokan nyitják meg a szívüket és pénztárcájukat, sikerül megvenni azt a közeli erdős területet, amely a világszerte híres Totoro – A varázserdő titka című animációs filmhez adta alkotójának, Mijazaki Hajaonak az ihletet – jelentette a Japan Times.

Totoro

(Fotó: Studio Ghibli)

A 3 és fél hektáros Totoro no Mori  (Totoro erdeje) körülbelül 30 kilométerre található Tokiótól és 7000 tölgyfának ad otthont. A terület ára 2,6 milliárd jen (majdnem 7 milliárd forint), ennek azonban az önkormányzat csak egy töredékét szeretné a gyűjtésből finanszírozni. Azt, hogy a fennmaradó részt miből fedezik majd, egyelőre nem lehet tudni.

A területet – ahol Mijazaki sokszor sétált, és melyből ihletet merített a Studio Ghibli által végül 1988-ben elkészített animációhoz –, a későbbiekben szeretnék természetvédelmi területté nyilváníttatni. A területet 1990 óta Totoro no Furusato Foundation gondozza.

A Magyarországon is sokak által kedvelt mese főszereplője Totoro, egy barátságos, medveszerű erdőszellem. A varázslatos lény összebarátkozik egy kislánnyal,  aki apjával és testvérével nemrég költözött a környékre, hogy közelebb legyenek a kórházhoz, ahol édesanyjukat ápolják.

Ha már érdekes japán erdőkről esik szó, korábban írtunk olyan cédruserdőről Mijazaki prefektúrában, ahol – egy 50 éve kezdődött kísérlet nyomán – koncentrikus körökben nőnek a fák

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top