nlc.hu
Életmód

Alvási póz megváltoztatása

Rossz pózban alszol éjszaka? Változtass rajta!

Sokkal többet nyom a latba a tökéletes alvópozíció megválasztása, mint azt gondolnád, a szakértők pedig most elárulják, hogyan tudod magad erre átnevelni.

Ha csak egyetlen olyan tényezőt kellene említeni, ami kihat az ember közérzetére, kedvére, munkamoráljára, és összességében mindenre az életében, az az alvás lenne, méghozzá a minőségi alvás. Ugyanis nem mindegy, hogy a szakértők által ideálisnak tartott 7-9 óra pihenést milyen formában végzed. Amennyiben nincsenek meg a feltételek a nyugodt, mély alváshoz, igazából teljesen mindegy, hányszor nyomod vissza a szundit, nem fogsz kipihenten ébredni, ezt jó, ha egyszer és mindenkorra megjegyzed. És ha már itt tartunk, (kicsit sem megdöbbentő spoiler következik) az sem mindegy, hogy milyen pózt veszel fel ezekben az órákban. A jó hír, hogy ezen tudsz változtatni, a rossz, hogy kisebb erőfeszítést igényel. 

Neked melyik póz lenne ideális? 

A különböző pozícióknak mind megvan a maguk előnye és hátránya. Dr. David Greenwald idegsebész a Huffington Postnak elárulta, hogy az oldalsó alvás hát- és nyakproblémák, reflux és alvási apnoe esetén is hasznos, sőt horkolók számára is előnyös lehet. „Egy felnőtt légútja stabilabb, ha oldalt alszik, mintha a hátán, hiszen utóbbinál a nyelv könnyebben csúszik olyan helyzetbe, ahol akadályozza a légutakat” – mondta. Továbbá azt is kiemelte, hogy fájdalom esetén mindig jobb előnyben részesíteni azt az oldalt, ami jól van, azaz, ha a jobb vállad fáradt el mondjuk teniszezés közben, akkor a bal oldalt preferáld lehetőleg. A vállfájdalom egyébként a csípőhöz és térdhez hasonlóan háton fekvéssel is csillapítható, mert egyrészt enyhíti a nyomáspontokat, másrészt ortopédiailag is egy stabilabb pozíciót ad a testnek. 

Michael J. Breus klinikai pszichológus és alvásspecialista mindezt azzal egészítette ki, hogy magas vérnyomás vagy keringési rendellenességek esetén szintén érdemes jobb vagy bal oldalra helyezni a fókuszt, míg a hason fekvést a már említett alvási apnoe, valamint emésztési zavarok esetében ajánlja – utóbbit szigorúan úgy, hogy a kezeidet támasztod alá párnával, hogy az tartsa a súlyodat, miközben a hasad szabadon hagyod. Puha párna persze ide is befér, hogy ne a levegőben lógjon a pocakod, de ne ez legyen a támaszod.

Emellett nyilván nem mindegy, hogy az adott pózhoz milyen párnát választasz, és a matrac keménysége is kulcskérdés: oldalsó fekvéshez a kevésbé kemény, míg háton fekvéshez inkább a masszívabb darabokat ajánlják. 

Alvó nő

Fotó: Pexels/Andrea Piacquadio

Ha az oldalt alvás a cél 

Dr. Georges Ghacibeh, a Hackensack Egyetem orvosi központjának alvási és ébrenléti zavarokkal foglalkozó neurológusa szerint, ha az oldalsó pozíciót szeretnéd a mindennapokba beépíteni, akkor egy teniszlabdára lesz szükséged. A doki azt mondja, a pizsama felső hátrészére ragasztott labda garantálja, hogy akkor is visszarendezkedj fekvő helyzetbe, ha egyébként a tested át szeretne fordulni, hiszen amikor nekiütközik a hátadnak, kényelmetlenné válik. Bár általában néhány éjszaka elég ahhoz, hogy reflexszerűen berögzüljön a helyzet, használd a technikát nyugodtan addig, amíg úgy érzed, hogy szükség van rá, sőt, érdemes néhány havonta megismételni. 

Az is szuper trükk, ha a két térdedet felhúzod – nem kell a mellkasig, csak amíg jólesik – és egy párnát helyezel közé. Ez mentesíti a gerincoszlop és a csípő terhelését – lumbágósoknak kifejezetten jót tesz –, és segít abban, hogy megtartsd a felvett pózt. Emellett vannak olyan speciális matracok, eszközök (hálózsákok, hálószíjak), amiket pont arra terveztek, hogy segítsenek elaludni egy adott testhelyzetben, ha a fentiek nem válnak be, érdemes ezeket is kipróbálni. 

Vágd magad hanyatt 

Hanyatt feküdni akkor igazán kényelmes, ha megfelelő a gerincoszlop alátámasztása – ez szintén a matrac dolga, ugyanakkor egy ékpárna segítségével is sokat tehetsz a helyes testtartásért. Dr. Ken Zweig belgyógyász szerint ennek a pozíciónak egyetlen titka van, mégpedig, hogy vissza kell fordulni, ha az oldaladon ébredsz. A szakértő azt javasolja, hogy lefekvéskor helyezkedj el kényelmesen, lélegezz mélyeket, hogy a tested ellazuljon, és ebben a pozícióban próbálj meg nyugovóra térni. Ha pedig az oldaladon ébredsz, egyszerűen csak gurulj vissza. Amennyiben ez nem válik be, akkor doktor állítható támlás ágyat ajánl, amivel félig ülő helyzetbe emelheted a testedet, de akár körbe is bástyázhatod magad néhány párnával, ahogyan a babákat szokták, ez pénztárcakímélőbb, mint a hálószobabútort lecserélni. 

A legtöbb ember számára nem túl nehéz egy-két éjszakát új pózban aludni, különösen, ha erős ösztönzés van rá, például egy teniszlabda visszatart a kívánt pozícióban 

– mondja Dr. Zweig, aki szerint sokkal nehezebb, hogy az ember hosszútávon is megtartsa az új pozíciót. A legtöbben évek óta ugyanabban a testhelyzetben alszanak, ezért egy új póz megszokása – akárcsak bármilyen más rutin bevezetése – időbe telhet, tehát türelmesnek kell maradni. A szakértő szerint nagyon fontos a következetesség ebben az esetben, és az is, hogy mennyire tudjuk kényelmesen érezni magunkat az adott helyzetben. 

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top