nlc.hu
Életmód

Ki az a salt daddy a sugar randizásban?

Egyre több a salt daddy: kik ők, és mi közük a sugar babykhez?

A sugar babyk életének megkeserítésére jöttek létre a salt daddyk, akiknek eltökélt célja becsapni ezeket a nőket, hogy a „kölcsönösen előnyösként” fémjelzett kapcsolatokkal csak ők járjanak jól.

Amióta a nagymamám egyszer nem találta a szemüvegét és úgy állt neki sütni, majd a krémes finomságba cukor helyet egy jó nagy adag sót rakott, azóta tudom, hogy mennyire könnyű összetéveszteni a kettőt – és mennyire kellemetlen tud lenni a végeredmény. Pont így járnak a sugar babyk is, amikor a randioldal működtetői elkeverték valahol a szemüvegüket, így nem veszik észre, hogy kijátszották a rendszert és egy olyan férfi regisztrált az oldalra, aki nem oda való.

Pedig látszólag egy újabb sugar daddy-aspiráns érkezett a többiek közé: nagyvonalúnak állítja be magát, a profilja szerint vonzó, gazdag és hosszú távú kapcsolatban gondolkodik. Csakhogy valójában távolról sem milliomos és elsősorban a szexre hajt. Az ilyen típusú férfit salt daddynek nevezik, és egyáltalán nem édes, amit csinál (innen a neve is: salt, azaz sós), hiszen a fő célja a nők átverése, kihasználása. 

Ki az a salt daddy?

A brit Cosmopolitan újságírója, Josie Copson megtalálta a salt daddyk daddyjét, az egész ideológia atyját, aki egy komplett könyvet írt arról, „hogyan hazudjunk nőknek a bankszámlánkról alkalmi szexért cserébe”, Salty: Sokkoló kirándulás a sugar társkeresés világába címmel. A pasast Brock Robinsonnak hívják, de a lányoknak Donovan Chase-ként mutatkozik be. Előadja, hogy ő egy közösségimédia-guru és 6,5 milliárd forintnak megfelelő vagyonnal rendelkezik – holott a valóság ennél jóval szerényebb (fontról átszámítva 17 millió forint). „Ennek köszönhetően olyan lett a szexuális életem, mint amilyen korábban csak a királyoknak és a rocksztároknak adatott meg – magyarázza Copsonnak arra a kérdésére, hogy milyen indíttatásból lett salt daddy – Már két éve csinálom ezt. Nagyjából 100 csajjal találkoztam és a felével le is feküdtem.”

És hogy mi a technikája? Pontosan az, amire gondolnál: „Általában azt mondom nekik, hogy »Szeretnék elkényeztetni valakit. Ismersz bárkit, aki vevő lenne rá?«. És erre valami olyasmit szoktak írni, hogy »Haha, szerintem igen – magamat«”. Copson szerint Brock ugyan nem elég vonzó ahhoz, hogy a Marvel következő szuperhőse lehessen, ahhoz viszont igen, hogy egy amerikai szitkomban ő legyen a szerethető srác, aki az évadzáróban elnyeri a lány szívét. Szóval miért nem próbálkozik a hagyományos ismerkedéssel?

Sugar baby Sugar daddy salt daddy átverés

Fotó: Getty Images

„A sugar babyk sokkal vonzóbbak, a randin pedig a teljes figyelmüket élvezed. Általában elveszek a tömegben, de a sugar társkeresőkön minden második lány szerint én vagyok az app leghelyesebb pasija. Úgy bánnak velem, mint egy sztárral.” És ha most azon gondolkozol, hogy „A lelkiismerete nem szól-e közbe? Nem érzi magát rosszul az átverés miatt?”, akkor el kell keserítenünk, mert a rövid válasz az, hogy nem. A hosszú pedig:

Nincs gondom azzal, hogy idegeneknek hazudok és eltúlzom a vagyonom mennyiségét. Azután szoktam bevallani nekik az igazságot, hogy lefeküdtem velük, mivel a randin nem igazán szokott szóba jönni.

Elképzelés vs. valóság

Csakhogy azzal együtt, hogy rengeteg nőjogi szervezet tiltakozik egyáltalán a sugar randizás jelensége ellen, egy ideális világban egy ilyen kapcsolat nem kizárólag a szexről, pláne nem az alkalmi szexről szól(na). Az elképzelés egy „kölcsönösen előnyös”, stabil, huzamosabb ideig tartó viszony, amiben a sugar baby vagy anyagi támogatást kap bizonyos időközönként, vagy ajándékokat, utazást és luxusrandikat, cserébe pedig együtt tölti a sugar daddyvel az ideje egy részét – nem feltétlenül szexuális értelemben.

Azonban amellett, hogy a sugar kapcsolatok igazából a prostitúció határvonalán egyensúlyoznak, a valóság egyáltalán nem a „minden felnőtt azt csinál magával, amit akar és úgy éri el a céljait, ahogy akarja, amíg azzal nem bánt másokat”-elvét követi. A „kölcsönös előnyösség” nem létezik, a leégett szélhámosok pusztán „ingyenes prostituáltat” keresnek. És sajnos nem kevés a potenciális áldozatok száma.

Az Egyesült Királyságban például negyedmillió brit egyetemista lány sugar daddyk segítségével tartja fent azt az életszínvonalat, amit megálmodott magának, az utóbbi évben pedig 40%-kal nőtt a brit sugar társkereső, a Seeking Arrangement regisztrációinak száma.

Valódi probléma

A randioldal blogja, a Let’s Talk Sugar szerint egy salt daddy már azelőtt leleplezi magát, hogy egyáltalán találkozásra kerülne sor.  Mégpedig úgy, hogy már az elején is elsősorban a szexre tereli a beszélgetést, azonban általában az is egyoldalú. Értsd: te küldj bevállalós képet magadról, de ő ezt nem viszonozza, sőt, a fotókat potenciálisan bosszúpornóként is felhasználhatja. Hasonlóan nemcsak a sugar site-okon, hanem az Instagramon is terjednek a salt daddyk, akik ezúttal a modellkarrier egyengetésével kecsegtetik a lányokat, meztelen fotókat készítenek róluk, hogy később azokkal zsarolják őket. Sőt, az is előfordul, hogy még ők kérnek a sugar babyktől pénzt, amit a Tinder-csalóhoz hasonló érzelmi manipulációval csalnak ki a lányoktól – figyelmeztet az online randizásra specializálódó, annak minden aspektusáról tájékoztató OnlineForLove.com.

Főleg, hogy az utóbbi időben megugrott a sugar randizás iránti érdeklődés mind a randioldalakon, mind a közösségi médiában, ezzel egyenesen arányosan pedig a csalások aránya is. Azonban a sugar viszonyoknak van a pénzügyi átverésnél és az online zaklatásnál is nagyobb veszélye: az ember- és szexkereskedelem. 

A fiatal nőket, akiket nem tájékoztatnak megfelelően a jelenség valós mibenlétéről (hiszen a cukormázas terminológia elfedi az ilyen kapcsolat valóságát, vagyis: a sugar daddyk nem csak kísérőt keresnek)  „könnyedén becsaphatják és manipulálhatják, hogy aztán a szexkereskedelemben kizsákmányolják őket” – írja Nelly Braxton a The Imprint cikkében. Az újságíró a Stolen Youth nevű washingtoni nonprofit egyesület dolgozóit szólaltatta meg a témában, miután a szervezet aktívan küzd a sugar randizás teljes létezése ellen. Ez a típusú viszony ugyanis mára már az emberkereskedelem melegágyává nőtte ki magát, ahová a gyanútlan lányokat a könnyű pénz ígéretével csábítják be.

Csakhogy valójában a vagyonos férfinak hatalma van a fiatal felett, ezért ez nem nevezhető kölcsönös viszonynak. Ez kereskedelem. 

– magyarázza az alapítvány egyik munkatársa, Kaylee Donahue. És miután valóban egyre terjednek a social médiában és úgy általában az interneten a sugar kapcsolatok – csak a TikTokon a #sugarbaby hashtag videók 1,6 milliárd, a #sugarbabytips-hez tartozó posztokat pedig közel 40 millió megtekintésnél járnak –, a jelenség normalizálódik már a tinik körében is. Rájuk pedig nem a szánalmas, pénztelen hazugok, hanem egyenesen az emberkereskedők vadásznak: grooming és szexkereskedelem áldozatai lehetnek, a sugar platformok pedig szabad utat adnak ennek.

Ezt a cikket jóváhagyta az nlc ombudswomanje azért, hogy valóban neked, veled, érted szóljon.
Ki Ő?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top