nlc.hu
Életmód

Lábápolás nyáron

Lábápolás nyáron – 4 lépésben az ápolatlan talpak ellen

Nincs az a szexi szandál, ami képes elterelni a figyelmet a talp bőrkeménykedéseiről.

A régi időkben egy hölgy társadalmi pozíciójáról kezeinek ápoltsága is árulkodott, előkelő nő nem engedhette meg magának, hogy durvák, elhanyagoltak legyenek kezei. Bár a világ sokat változott azóta, az elegancia fokmérőjeként máig számon tartjuk a kézfejek küllemét, melyek mellé felzárkózott a lábak ápoltsága is. Különösen a nyári szezonban számít sokat a megfelelő lábápolás, mikor premier plánban vannak az alig pántos papucsokban. A legelegánsabb outfitet is agyoncsapja a messziről látszódó bőrkeményedés, az elhanyagolt lábkörmök, holott kis odafigyeléssel pár nap alatt is látványos változást érhetünk el. A kulcsszó: következetesség.

A lábszárazság okai

Mielőtt mutatnánk a pár lépést, amivel pihe-puha praclikat varázsolhatsz magadnak, egy dolgot fontos kihangsúlyozni: a lábápolás nem egy kúraszerűen végzendő feladat. Nekieshetünk talpainknak, reszelhetjük, kenegethetjük napokig serényen, ám ha meglátva az eredményt, hátradőlünk, hogy oké, kész, a legnagyobb hibát követjük el. Gondoljunk csak bele, lábfejünket (és így annak bőrét) mindennap terhelés éri: nyomhatja a hegyes orrú cipő vagy a magas sarkú, de egy sneaker is dörzsölheti itt-ott, amitől bőrkeményedések alakulhatnak ki, ahogyan már csak attól is, hogy azon járunk.

lábápolás pedikűr sarokrepedés száraz bőr lábkrém

Fotó: Getty Images

A talpakon, akárcsak a tenyéren, jóval több verejtékmirigy található, mint testünk más részein, ezért fokozottabban izzad. Ha az izzadtság gyakran, sokáig pang, gombás bőrbetegségek is kialakulhatnak, emellett pedig, ahogy a sós izzadtság folyamatosan távozik, a bőr kiszárad, és ha elmarad az ápolás, az egyre csak vastagodó bőr száraz, durva tapintású lesz és könnyen berepedezhet.

Fontos megjegyezni, a bőrszárazság hátterében cukorbetegség, anyagcsereproblémák is állhatnak, ha rendszeres és kitartó lábápolásunk sem hoz eredményt, érdemes szakember tanácsát kikérni. Ráadásul ahogy öregszünk, úgy válik bőrünk is a korral is egyre rugalmatlanabbá, gyakran szárazabbá. Míg ez az arcunkon ráncokat eredményez, a talpunkon gyorsabban, könnyebben durvábbá váló bőrkeményedéseket okozhat.

Lábápolás nyáron

Lábfejünket éven át fontos ápolni, minél inkább elhanyagoljuk a zoknis szezonban, annál hosszadalmasabb lesz utána szandálképessé tenni őket. Míg be nem köszönt a papucsszezon, meggyorsíthatjuk a folyamatot egy hámlasztó zoknival, ám ettől tényleg látványosan fog lependeredni az elhalt bőrréteg, a folyamatot semmiképp sem javaslom közszemlére tenni. 

Nyáron a fokozottabb izzadástól a talp bőre is erősebben szárad, ráadásul a forró levegő, az utca pora, a szennyeződések amik rárakódnak egy papucsban töltött nap során, szintén erősen dolgoznak érte, hogy megviseltek legyenek a lábfejek. Ha már túl ezen, a tűzoltás fázisában vagyunk, jól tesszük, ha felkeresünk egy pedikűröst, aki visszahozza talpainkat az életbe, utána már sokkal egyszerűbb lesz az állapotfenntartásra fókuszálni. Ha nincs idő, kedv, vagy csak erre most nem akarunk pénzt áldozni, a lenti lépések akkor is segíthetnek, de ez esetben hatványozottan légy türelmes, a lépéseket pedig mindenképp tedd a napi rutin részévé.

1. Habkő

Beszerezhetsz elektromos sarokreszelőt is, ha azt kényelmesebbnek találod, de olcsóbb és épp úgy hatékony megoldás, ha egy pár száz forintos habkövet vásárolsz. Ezzel a zuhanyzás során felpuhult bőrt mindennap reszeld át az érintett területeken, majd zárásként kend be testes, ápoló krémmel a lábfejed (erről részletesebben még írok). Érdemes zoknit húzni utána, így egyrészt nem csúszkálsz a kövön, másrészt a tiszta, leápolt talpadnak semmi szüksége rá, hogy újabb réteg kosz érje.

2. Lábáztatás

Határozottan kellemes nyáron (is) lábfürdőt venni, ám jó ha tudjátok, ettől még inkább szárazzá válik a bőr, ezért utána alaposan hidratáljátok tápláló krémmel. Lehet ez direkt lábápoló kenőcs, zsíros kézkrém vagy szimplán a testápoló is, fő, hogy testesebb, száraz bőrre valót válasszatok, a könnyed lotionök itt nem sokat tesznek. A vízbe tehettek egy pici szódabikarbónát vagy ecetet, amik a kellemetlen lábszag ellen hatnak, 10-15 percnél pedig felesleges tovább áztatni őket, csak jobban kiszárad a bőrünk. A lábáztatós alkalmak végén is érdemes előkapni a habkövet, de csak óvatosan, a felpuhult bőr érzékeny, nehogy túldörzsöljük egy-egy helyen.

3. Bőrradírozás

A rendszeres, napi habkőhasználatot nem helyettesíti, ellenben remekül kiegészíti a cukros vagy sós bőrradírozás – mondjuk heti egyszer, de ha neked kéthetente van rá időd, az is teljesen jó. Mivel a só erősen szárítja a bőrt, a cukros változatokat egy fokkal jobban ajánlom, de bármelyik mellett is teszed le a voksodat, tudd, súlyos ezreket nem kell beleölni a mutatványba. Mindkettő esetén egy kis olajra, és ha akarod, némi illóolajra van szükség, fillérekből összedobhatsz cukros bőrradírt és hasonlóan low budget a sós bőrradír elkészítése is. Bár valamilyen olajat ezek a készítmények tartalmaznak, a megfelelő hidratálást semmiképp se hagyd el, ne feledd, minden lábápolási rutin egy jó lábkrémmel zárul – és zoknival.

lábápolás pedikűr sarokrepedés száraz bőr lábkrém

Fotó: Getty Images

4. Krémezés

A lábkrémezés a lábápolás kihagyhatatlan eleme, mégis ez az, amiről a leggyakrabban megfeledkezünk. Míg lábszárunkra gyorsan felviszünk némi testápolót zuhanyzás után, talpunkig már ritkán hajolunk le, hogy oda is kenjünk belőle egy kicsit. Ezzel pedig egyenes út vezet az extrém száraz lábfejhez.

Már az is nagyon jó, ha egy random lábkrémet, épp használatban lévő testápolónkat rákenjük, ám érdemes picit elmerülni a száraz bőr ápolásának bugyraiba: ha durván száraz, repedezett talpunkon a bőr, megéri tudatosan kenekedni. Ehhez a hidratáló összetevők működését érdemes megismerni, amikből három típusút különböztetünk meg:

  • az egyik csapat a bőr elvesztett nedvességtartalmát pótolja, ezek a humektánsok, vagyis vízmegkötők, amik a bőr mélyebb rétegeiből az epidermiszbe (felhám) irányítják a vizet. Legnépszerűbb képviselői a hialuronsav, a glicerin, az urea vagy a panthenol.
  • A másik csoport az emollienseké, tőlük puhább lesz a bőr, bőrnyugtató hatásuk van és a bőr védőrétegét is erősítik, amik egy berepedezett, így fertőzéseknek is kitettebb bőrfelület esetén pláne fontos. Az olyan bőrazonos lipidek, mint a ceramidok, zsírsavak és a koleszterol kiválóan tudják ápolni a lábfej száraz bőrét. A linolsavban gazdag olajak, mint jojobaolaj vagy az argánolaj, szintén tápláló, a bőr számára hasznos összetevőknek számítanak.
  • A harmadik csoport az okkluzív összetevőké, ezek a spéci emolliensek amiatt kiemelendők, mert a bőrön védőréteget képezve igyekeznek megakadályozni a nedvesség távozását a bőrből, úgy, hogy közben a bőr védőrétegét is erősítik, mindez pedig a száraz bőr számára kimondottan hasznos. Ide tartoznak a különféle waxok, a shea vaj, a méhviasz és a vazelin (petrolatum) is. 

A legjobb megoldás, ha krémünk mindegyik típusból tartalmaz összetevőket, vagyis a nedvesség pótlásáról és a nedvesség benntartásáról is gondoskodik. Ha biztosra akarunk menni, első lépésként használjunk egy humektánsokban gazdag krémet (keresd a csomagoláson az urea, hilauronsav hívószavakat, az összetevőlista elején pedig a többi, fent felsorolt összetevők valamelyikét), amit érdemes enyhén nedves bőrre felvinni, majd második lépésben egy testes, okkluzív összetevőkben gazdag ápolót kenjünk fel. Ez lehet natúr shea vaj, vagy főszereplésével készült krém, de a vazelin is kiváló erre a célra. Pluszban pedig jöhet egy jól szellőző pamut zokni.

Az esti fürdésnél a sarokreszelős, lábkrémezős szeánszot semmiképp se felejtsük el, erős bőrkeményedésnél pedig, ha tehetjük, naponta 2-3-szor is mossuk meg lábunkat és kenjük be ápoló krémmel.

Lábujjak, lábköröm ápolása

A fenti lépések természetesen nemcsak a sarkak, a lábujjak ápolására is igazak (és persze a talp teljes területére), hisz bőrkeményedések ott is könnyedén megjelennek. Ám ne feledkezzünk meg emellett a lábkörmök ápolásáról sem, ami nem azt jelenti, hogy rákenünk egy kis lakkot, hogy ne látszódjon, milyen. Ettől még látszódni fog, sőt, a lábköröm környékének állapota harsogni fogja, hogy ápolásra szorul.

A lábgomba, körömgomba makacs bőrbetegség, aminek kezelése túlmutat a napi lábápoláson, és jobb, ha orvos vagy gyógyszerész tanácsát kérjük ki ez ügyben. A köröm egészségéért, ápoltságáért azonban sokat tehetünk már azzal is, ha

  • rendszeresen, pár hetente levágjuk körmeinket, ügyelve arra, hogy a széleken nem vágunk bele ívesen, az ugyanis a köröm benövéséhez vezethet.
  • Figyelünk a formára, a hosszra,
  • a körömágy állapotára (csak semmi durva bőrfeltolás, ugyanúgy begyulladhat a körömágy, mint a kezek esetén),
  • és arra is, hogy a körmünk alá szoruló zokniszöszt és piszkot mindennap eltávolítsuk.

Ha mindez meg van, jöhetnek a lakkok és színek, lesz miért kiemelni lábfejünk ápoltságát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top