nlc.hu
Életmód

Koronavírus: Újabb mutáns érkezhet ősszel

Koronavírus: újabb mutáns érkezhet ősszel

A nyár végén valószínűleg már elérhető lesz az omikron elleni speciális vakcina.

Szinte az egész országban nőtt a koronavírus-koncentráció a szennyvízben, eszerint a következő héten még több fertőzöttre lehet számítani. Jelenleg az omikron alvariánsai terjednek, de egy virológus szerint ősszel egy újabb vírusmutáns okozhat gondot. Addigra azonban valószínűleg már elérhető lesz az omikron elleni speciális vakcina – derült ki a Tények riportjából.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a riportban arról beszélt, hogy továbbra is a 65-79 éves korosztály a legérintettebb az új fertőzésekben és Budapest, illetve Pest megye az, ahol a legtöbb új fertőzöttet regisztrálták.

Illusztráció látható koronavírusokat tüsszentő emberről.

Fotó: Pixabay

Egyelőre a Dél-Afrikából indult omikron BA.2, valamint a BA.4, illetve BA.5 alvariánsok terjednek Magyarországon. Ugyanakkor a szakemberek szerint a Kentaurnak nevezett legújabban, Indiában beazonosított omikron variáns is bármikor megjelenhet nálunk. Az eddigi tapasztalatok szerint az említett variánsok bár rendkívül gyorsan terjednek, nem okoznak súlyos tüneteket.

Rusvai Miklós víruskutató megismételte a riportban korábban is hangoztatott véleményét, miszerint ősztől újabb járványhullám jöhet. Beszélt arról is, hogy a Pfizer július 19-én már benyújtotta engedélyeztetésre az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) az általa kifejlesztett, omikronspecifikus vakcinát. A víruskutató szerint jó esély van rá, hogy a szóban forgó oltás őszre már zöld utat kap az EMA-tól.  

Az Infostartnak Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy kisgyerekek között terjed a koronavírus. A most dominánsan omikron variáns jellemzően kruppos köhögéshez hasonló, ugató hangú köhögést okoz és előfordul az előzmény nélküli láz is. Noha a gyerekek szerencsére rendszerint enyhe tünetekkel esnek át a betegségen, a orvos arra figyelmeztetett, hogy nagy a kockázata annak, hogy megfertőzik az idősebb családtagokat, vagy az úgynevezett a poszt-Covid szövődményeitől fognak szenvedni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top