nlc.hu
Család

Omikron-variáns: ezekre figyelj a gyereknél

Omikron-variáns: erre a jellegzetes tünetre figyelj a gyereknél

A gyerekek többsége enyhe tünetekkel esik át a betegségen, de megfertőzheti az idősebb családtagokat, ezért jobb vigyázni és beoltatni magunkat.

A mostani járványhullámon viszonylag enyhébb tünetcsoporttal esnek át a gyerekek. Egészen magas láz is előfordulhat, de a kisgyerekek a lázcsillapításra jól reagálnak, és utána „egészen elfogadható közérzetük” és étvágyuk van. Az orvos kiemelte: főleg ebben a kánikulás időszakban fontos figyelni a gyerekek elégséges folyadékbevitelére, írja az Infostart.

Beteg gyerek az édesanyjával.

A kép csak illusztráció (Fotó: Pexels)

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnök azt mondta lapnak, hogy a most dominánsan terjedő a omikron-variánsra jellemző a kruppos köhögéshez hasonló, ugató hangú köhögés, az előzmény nélküli láz.

Különösen veszélyeztetett csoportba tartoznak az újszülöttek, csecsemőkorúak korosztálya, akik nem olthatók, és az immunrendszerük még kevésbé fejlett.

Betegség esetén fontos tesztelni, és szükséges óvintézkedéseket a családban is betartani.

Az oltottaknak – ha nincsenek tüneteik – nem kötelező a karantén, de azt érdemes tudni, hogy tünetmentesen és oltottan is megfertőződhetünk, és tovább is vihetjük a fertőzést. Az orvos hangsúlyozta: a harmadik oltást mindenkinek fel kell venni, és aki még nem vette fel, annak érdemes minél hamarabb megtennie, mert ezzel egyszerre védi saját magát és a családját. A negyedik oltás a kockázati csoportokban ajánlott, illetve tapasztalat és egészségügyi helyzet alapján mérlegelhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top