nlc.hu
Életmód

A világ legcsendesebb szobája

Még senki sem bírt ki egy teljes órát a világ legcsendesebb szobájában

A világ legcsendesebb helyiségében tartózkodni egyáltalán nem olyan kellemes, mint amennyire annak tűnhet.

A Microsoft vállalat redmondi központjában, kétéves tervezést követően, 2015-ben alakították ki a világ legcsendesebb szobáját. A visszhang nélküli kamraként ismert helyiség elsőre ugyan valamiféle meditatív szentélynek tűnhet, valójában azonban még senki sem volt képes egy teljes órát eltölteni odabenn. A leghosszabb idő, melyet valaki egyhuzamban kibírt a helyiségben, 55 perc volt. 

A rezgéscsillapító rugók tetején elhelyezkedő, izolált kamrát hat réteg beton és acél veszi körül, amelyek segítenek kizárni a külvilágból érkező hangokat. Üvegszálas ékek borítják a padlót, a mennyezetet és a falakat, megtörve a hanghullámokat, mielőtt azok visszaverődnének a helyiségbe. Belül a mért zajszint negatív decibel – egészen pontosan -20,3 dB, ami éppen 20,3 decibellel marad el az emberi hallás küszöbétől. Összehasonlításképp: a nyugodt légzés 10 dB-en hallható egy normál helyiségben, a halk suttogás pedig 30 dB-en.

A világ legcsendesebb szobája

A világ legcsendesebb szobája (Fotó: Mike Kane/Bloomberg)

A helyiségben tartózkodó néhány perc elteltével hallani kezdi a saját szívverését, majd azt is, ahogyan a vére áramlik és a csontjai csikorognak. A szinte abszolút csend aztán egyfajta teltségérzetet kelt a fülben, majd fokozódó, akár elviselhetetlenné váló fülcsengést vált ki. A visszhang hiánya ráadásul szabotálja a „beépített” tértudatot is, ami az egyensúly elvesztéséhez vezet.  

A legtöbb visszhangmentes kamrához hasonlóan a Microsoft csendes szobája is hangberendezések és elektronikus eszközök tesztelésére szolgál. A technológiai óriás ennek segítségével vizsgálja az új számítógépes eszközök, mikrofonok, fejhallgatók és hangszórók által keltett zajokat.

A redmondi visszhang nélküli szoba tartja jelenleg a világ legcsendesebb helyének Guinness-rekordját. A címet a -9,4 decibeles zajszintű minneapolisi Orfield Laboratories csendes kamrájától hódította el, mely ma már turistalátványosságként funkcionál. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top