nlc.hu
Életmód

Orgazmus közben nincs ejakuláció

A páromnak orgazmus közben nincs ejakulációja, fertőzés lehet?

 

1,5 éve rendszeres jól működő szexuális kapcsolatom van, amiben 2 hónapja tapasztaltam először, hogy az orgazmus közben a párom péniszéből nem ürül váladék. Először nem tettem szóvá, de nagyon furcsállottam. Majd újra megtörtént ugyanez. A partnerem elmondása szerint ő ezt nem érzékeli, hogy nem ürül ondó. Időközben ez rendszeres lett, bár ritkultak a találkozók havi egyetlen egy alkalomra, de a helyzet változatlan, csak előváladék van. Szükséges, hogy megvizsgáltassam magam, hátha gyulladás van a háttérben amit átadhatott esetleg?

– az olvasói levél a lehetséges szexuális fertőzésekről és az ondó és orgazmus kettéválásáról szól. Az, hogy az ondóváladék milyen, függ a hormonoktól is, illetve attól is, hogy az illető aznap vagy a szexuális aktust megelőző napokban milyen mennyiségben önkielégített. Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha a randis tapasztalataid szeretnéd megosztani, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre. 

Ha valaki úgy érzi, elkaphatott valamit, nőgyógyász és urológus segítségére van szükség

Amikor új partnerrel kerülünk kapcsolatba, általában nem tesszük fel a kínos kérdéseket: hogy hány emberrel volt szexuális kapcsolata, hogyan védekezett, kapott-e el nemi betegséget. Ahogy a kapcsolat mélyül, alakulgat, egyre inkább védekezés nélkül vagyunk együtt. Ráadásul az orális szexnél általában senki sem védekezik. A kérdés csak az, hogy mielőtt meghozzuk azt a döntést, hogy mindenféle védekezés nélkül szeretkezünk a partnerrel, előtte kivizsgáltatjuk-e magunkat. Így lenne korrekt és rendezett, hiszen akkor még egy gombás fertőzést sem adnánk át egymásnak.

A gyulladásos betegségekkel az a gond, hogy azt szinte úgy adjuk át egymásnak oda-vissza, mint a pingpongozásnál a pingponglabdát. Ha tehát a férfinek van valamilyen gyulladása a húgyúti szerveiben, akkor a védekezés nélküli szexben átadhat valamilyen fertőzést a partnerének. Majd ha egyikük sem szedett gyógyszert vagy kúrálta ki magát egyéb módon, akkor ez a fertőzés folyamatosan jelen lehet a kapcsolatban. Ha pedig csak egyikük szedett rá akár antibiotikumot, akkor is újrafertőzödhet a partnere által később. Emiatt ha bárkinek a kapcsolatban van valamilyen gyanúja arra, hogy fertőzése van, célszerű, ha együtt mennek urológushoz, és addig nem élnek semmilyen szexuális életet, amíg a fertőzés jelen van.

szexuális élet

Forrás: Getty Images

Az olvasói levélben azt olvashatjuk, hogy az ejakuláció hiánya miatt tart a fertőzésektől a levél írója. Érdemes megnézni, hogy mi minden okozhat ejakulációs gondokat a férfiakban: lehetnek szervi és lehetnek mentális okai is ennek a problémának. Például, ha a férfinek cukorbetegsége van, érte korábban valamilyen idegkárosodás, esetleg a gerincvelő-sérülése volt, tapasztalhat ilyen tünetet. A pajzsmirigybetegségek is okozhatnak ilyet, de a stroke, a sclerosis multiplex, az antidepresszánsok túlzott szedése, a túlzott alkoholfogyasztás és az öregedés is felelősek lehetnek a kialakulásáért. 

A lelki vagy mentális okokból is akad bőven: a pornónézés és túlzott önkielégítés vezető okok az ejakuláció elmaradásában. Okozhatja még a szex miatti bűntudat a neveltetésből kifolyólag, a félelem attól, hogy teherbe ejti a partnerét vagy hogy valami fájdalmat okoz neki és a szexuális teljesítmény miatti szorongás is erősen befolyásolhatja az ejakulációt. Ebből a felsorolásból látható, hogy ahhoz, hogy ez rendszeres legyen, nem elég egy gyulladás, hanem komolyabb okai lehetnek. A megoldás az lenne, hogyha mindkettőjüket zavarja, akkor érdemes egy teljes laborvizsgálattal és hormonvizsgálattal kezdeni. A fertőzéseket gyorsan ki lehet szűrni, urológus ebben segíthet. 

Ha pedig semmilyen szervi okot nem találtak, és továbbra is zavarja nemcsak olvasónkat, hanem a partnerét is, akkor a mentális okokkal lenne célszerű foglalkozni. Ezt megtehetik olyan szakembernél, aki foglalkozik szexualitással, és aki segíthet akár abban is, hogy a teljesítménykényszer ne zavarjon be a szexuális életbe. Ha a pornó az oka és az ehhez kapcsolódó önkielégítés, akkor olvasónk ebben nem fog tudni segíteni, maximum türelemmel tudja majd támogatni a partnerét abban, hogy ezzel a szokásával másmilyen formában foglalkozzon, mint eddig valaha.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top