nlc.hu
Életmód
Az Elf Bar veszélyei

Nikotinmérgezést okozhat az Elf Bar

Súlyos mérgezést okozhat az Elf Bar – figyelmeztetnek a gyógyszerészek.

Az Elf Bar veszélyeire hívja fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Számításaik szerint a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltésű termék nikotintartalma is 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg, ezért a használata könnyen nikotintúladagoláshoz vezethet.

Mik a nikotinmérgezés tünetei?

A nikotinmérgezés leggyakoribb tünetei a hányinger és hányás, de fejfájás, szédülés, zavartság, szívritmuszavarok, vérnyomásemelkedés, étvágytalanság, fáradtságérzet is felléphet.

Rosszullét esetén fordulj azonnal orvoshoz, vagy ha bizonytalan vagy, hívd az NNK-ban működő Egészségügyi Toxikológiai és Tájékoztató Szolgálatot a +3680/201-199-es telefonszámon.

Bővebb tájékoztatás a 1812 hívószámon folyamatosan elérhető és díjmentesen hívható Egészségvonalon kérhető.

Az intézetben zajló vizsgálat során – melynek eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ is megerősítette – 25 féle Elf Bar laboratóriumi vizsgálatát végezték el. Kiderült, hogy bizonyos termékeknél a nikotinmennyiség magasabb, mint a csomagoláson feltüntetett 50 mg/ml, illetve 20 mg/ml, de a legtöbb esetben meghaladja – nem ritkán több mint 20 százalékkal – a hazai jogszabályok által lehetővé tett 20 mg/ml-t.

Az Elf Bar főként a fiatalok körében divatos (Illusztráció: Pexels.com)

Az Elf Bar főként a fiatalok körében divatos (Illusztráció: Pexels.com)

Továbbá csekély mennyiségben ugyan, de nikotin még a nikotinmentesnek nevezett készülékekben is kimutatható. A termékekben azonosított további vegyületek többsége aromaanyag, ezek összetevői azonban nincsenek nevesítve a címkén.

Sajnos, a tanévkezdéssel magasabbra ugrott az Elf Bar népszerűsége, sok diák kedveli a cigarettafüst-mentes terméket, amelyet legálisan nem is lehet kapni itthon.

A magyar nyelvű használati utasítás, fogyasztói tájékoztató hiánya is veszélyt jelent, a doboz tartalmának eredetisége pedig nem garantált. Mindezeken túl a működésükhöz szükséges elemek, illetve akkumulátorok környezetszennyező veszélyes hulladéknak minősülnek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top