nlc.hu
Életmód

Fejjel lefelé fordított indonéz kávé

Szívószállal fogyasztják a fejjel lefelé fordított különleges kávét

Állítólag a halászok találták ki az indonéz „fejjel lefelé kávét”.
Fejjel lefelé fordított Kupi Khop kávé

Manapság virágzik a kávékultúra, a hagyományos eszpresszó mellett számtalan kávéfajtát meg lehet kóstolni a cold brewtól a török kávéig. De úgy tűnik, bőven vannak még felfedezésre váró kávék.

A kupi khop egy különleges indonéziai kávéfajta, amelyet fejjel lefelé fordított pohárban, üvegtányéron szolgálnak fel, és szívószállal kortyolgatják. Durvára őrölt robusta kávéból készítik, amelyet egy pohárban főznek le, aztán fejjel lefelé fordítanak egy üveg csészealjra. Ezután egy műanyag szívószállal fokozatosan kiszívják az italt a pohárból. Hivatalosan is Nyugat-Aceh tartomány szellemi kulturális örökségévé nyilvánították, története pedig évszázadokra nyúlik vissza.

Állítólag az acehi halászok találták ki ezt a szokatlan tálalási módot azokban az időkben, amikor nem volt még termosz. Halászat közben nem volt olyan egyszerű kávézni, ha valaki otthagyta a csészéjét, hogy ellenőrizze a köteleket vagy behúzza a hálót, a kávé gyakran kihűlt. Ezért lefedve tartották az italt, mert úgy tovább maradt meleg, és így nem került bele por, rovar vagy más szennyeződés. Azt viszont nem tudni, miért fordították meg a kávét, és miféle szívószálat használtak régebben. 

De talán az még fontosabb kérdés, hogyan lehet meginni az ilyen kávét? Ha a poharat leemelnénk a csészealjról, egyszerűen szertefolyna az ital. Itt jön a képbe a szívószál. Általában még azelőtt csúsztatják a fejjel lefelé fordított pohár szája alá, hogy felszolgálnák, bár a helyiek maguk is meg tudják csinálni.

Ha a szívószál a helyén van, csak óvatosan bele kell fújni, ami növeli a nyomást a pohár belsejében, és a kávé kiszivárog. Amikor a pohár körül tócsa képződik, egyszerűen a szívószállal fel lehet szívni a folyadékot. Így a kávé tovább marad meleg, akárcsak több száz évvel ezelőtt.

(Oddity Central)

(Kiemelt kép: Wikipedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top