Egy új tanulmány alapján úgy tűnik, hogy a világ egyik legnépszerűbb körete, a rizs egészségtelen a szívre, és ugyanolyan káros lehet, mint a túl sok édesség.
Az irániak étkezési szokásait és egészségi állapotát összegző kutatásból kiderült, hogy a finomított gabonafélék, köztük például a fehér rizs fogyasztásából eredhet a korai koszorúér-betegség. A 2500 résztvevő adatai alapján a kutatók azt is megállapították, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása a koszorúér-betegség csökkenésével járt együtt.
A finomított gabonaféléket a szervezet gyorsan lebontja, mivel megfosztották őket a rostoktól, de röviddel az elfogyasztásuk után hamar újra éhesnek érezhetjük magunkat, és nagyon megemelhetik a vércukorszintet. Idővel a magas vércukorszint károsíthatja az ereket és a szívet irányító idegeket, és plakkok képződését okozhatja az artériák falában.
A fehér rizs helyett a szakértők inkább a barna rizs fogyasztását javasolják.
(Kiemelt kép: Unsplash)