nlc.hu
Életmód
Az MTA állásfoglalása a közoktatásról

Az MTA is arra kéri a kormányt, legyen változás a közoktatásban

A pedagógusok bérének emelése mellett a közoktatás átalakítását kéri a Magyar Tudományos Akadémia a kormánytól.
Iskolás gyerek feladatot old meg

A Magyar Tudományos Akadémia Vezetői Kollégiuma állásfoglalásban kérte a kormányt, hogy végre legyen változás a közoktatásban.

Az akadémia operatív működését irányító, tíztagú választott testülete által kiadott dokumentumban azt írják: fejlett, hatékony, esélyegyenlőséget biztosító és hosszú távon stabil közoktatási rendszerre van szükség, valamint erre épülő, a motivált pedagógusok képzését is biztosító felsőoktatásra. Ám a hiteles adatok, nemzetközi összehasonlítások, független szakmai értékelések szerint 

jelenleg egyik felsorolt területen sem kielégítő a teljesítményünk, amit évek óta jeleznek a szakemberek.

Az MTA Vezetői Kollégiuma azt javasolja:

  • Azonnal meg kell emelni a tanárok bérét.
  • Vonzóvá kell tenni a pedagógusi életpályát.
  • Hosszú távra biztosítani kell a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülését, és az intézményrendszer működésének anyagi feltételeit.
  • Megfelelő minőségbiztosítás, tudományos kutatási háttér és szakmai képzés mellett kellő mértékű személyes, intézményi és igazgatási autonómiát kell biztosítani a közoktatásban, amely teret ad a tanári kreativitásnak.
  • Széles körű összefogással politikai prioritást, társadalmi támogatást és kiemelt megbecsülést kell adni a pedagógusoknak és a közoktatásnak.

Csütörtökön A Magyar Tudományos Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottsága is kiadott egy állásfoglalást a pedagógusok anyagi megbecsüléséről. Ebben emlékeztetnek, hogy a magyar diákok eredményei a nemzetközi mérések szerint hosszabb távon jelentősen romlanak,

diákjaink problémamegoldó képességének szintje már a fejletlen országokéhoz közelít, az iskolai teljesítmények családi háttér általi meghatározottsága tekintetében pedig a világ legproblematikusabb országai közé tartozunk.

Az állásfoglalásban részletesebben is kifejtik a javaslataikat, melyek szerint rendezni kell a pedagógusok fizetését és a bérek hosszútávú értékállóságát, valamint meg kell teremteni a pedagógusok hatékony munkájához szükséges feltételeket, és meg kell oldani a közoktatás rendszerszintű problémáit.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top