nlc.hu
Életmód

Nem bocsátottak el több pedagógust a sztrájk miatt

A Kölcsey Ferenc Gimnázium 5 kirúgott tanárán kívül másokat nem ért hasonló retorzió

A Pedagógusok Szakszervezete szerint érzik, hogy a tanárok elbocsátása csak olaj volt a tűzre, így most megvárják, amíg a tiltakozó akciók lecsendesednek.

A Klebersberg Központ arról tájékoztatta az RTL Híradót, hogy a Kölcsey Ferenc Gimnázium 5 elbocsátott tanárán kívül másokat nem ért hasonló retorzió. A Pedagógusok Szakszervezete szerint érzik, hogy a tanárok elbocsátása csak olaj volt a tűzre, így most megvárják, amíg a tiltakozó akciók lecsendesednek, írja az RTL.

A pedagógusok úgy érzik, hogy a tüntetéssel nem értek el semmit, ezért állnak bele egyre többen a sztrájkba.

leragasztott szájjal tiltakozó tanárok

A tanárok leragasztott szájjal tiltakoztak az elnémításukra tett kísérletek ellen (Fotó: Tanítanék Mozgalom)

A Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban van olyan pedagógus, aki ötször vett részt polgári engedetlenségben. Az egyik pedagógus, Gábor Judit azt mondta az RTL-nek, hogy nem tudják, vajon kivár az oktatáspolitika, vagy felülbírálják a döntésüket, miszerint elbocsájtják azokat a pedagógusokat, akik részt vesznek a polgári engedetlenségben. A pedagógus hozzátette, hogy örülnének, ha a döntéshozók inkább a tárgyalásban, mintsem szankciókban gondolkodnának. Ahogy azt az nlc is megírta, némelyik tankerület állítólag jogellenesen rendelt el rendkívüli szünetet, amikor látták, hogy a szülők nem küldték be az iskolákba a gyerekeiket a sztrájk alatt. Ugyanis míg az intézményvezető valóban a sztrájk előtti nap 16:00 óráig dönthet a másnapi munkarendről, semmi esetre sem teheti meg, hogy váratlanul rendkívüli szünetet rendel el.

Október ötödikén országszerte több száz iskolában sztrájkoltak vagy kezdtek polgári engedetlenségi akcióba a tanárok, béremelést és a sztrájkjog visszaadását követelve. A megmozdulások országszerte zajlottak, reggel több mint 11 ezer szülő, tanár és diák alkotott élőláncot a Keleti pályaudvar és az Erzsébet híd között. Délután hídfoglalás volt. Ennek lett is következménye: rengeteg tanár kapott figyelmeztető levelet a tankerülettől, és akadtak olyan pedagógusok, akiket elbocsátottak a munkahelyükről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top