nlc.hu
Életmód

Fáradt olajat öntöttek a Vasi megyei patakba

Több száz liter fáradt olajat öntöttek a Vas megyei patakba, helyrehozhatatlanok a károk

A szakemberek gyors és hatékony beavatkozása ellenére sem lehetett helyreállítani a fáradt olajjal beszennyezett környezetet.

A Szombathelyi Rendőrkapitányság befejezte azt a nyomozást, amelyet egy 41 éves Vas megyei férfi és fiatalkorú társa ellen helyre nem állítható károsítást eredményező környezetkárosítás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott.

A hatóságok 2022 januárjában kaptak jelzést, hogy Sorkikápolna község közelében, a Sorok pataknál környezetszennyezés történt: ismeretlen személyek olajos hordókat és kannákat dobtak a patak medrébe, amelyekből az olaj a talajra és a vízbe folyt – írja a Police.hu.

A Vízügyi Igazgatóság munkatársai a helyszínen megállapították a környezetkárosítás tényét, majd a rendőrséghez fordultak. A helyszíni szemle adatai alapján

2 darab 200 literes olajos hordó, 2 darab 5 literes kanna és 5 darab 20 literes olajos kanna volt a patak medrében, illetve a meder környékén.

A nyomozók megállapították, hogy, hogy a 41 éves nemeskoltai férfi alkalmi ismerősével közösen 2021 decemberében a környező erdőbe mentek autóval, majd a Sorok patak medrénél megszabadultak a feleslegessé vált fáradt olajtól. A kannákat és hordókat a patak medrébe dobálták, amelyekből az olaj kiömlött, ezzel helyrehozhatatlan mértékben károsítva a földet és a hozzá tartozó élővilágot.

Kiöntött fáradt olaj a Sorok pataknál

Kiöntött fáradt olaj a Sorok pataknál (Fotó: Police.hu)

A vízügyi szakemberek gyors és hatékony környezettisztítása ellenére

a patak vizét olyan mértékben károsították, hogy az még a szakszerű beavatkozással sem volt helyreállítható.

Az üggyel kapcsolatban a nyomozók további egy személyt helyre nem állítható károsítást eredményező környezetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki.

A Szombathelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat vádemelési javaslattal a Szombathelyi Járási Ügyészségnek megküldte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top