7 krémesen folyós csokis sütemény a korán sötétedő őszi napokra

nlc | 2022. Október 30.
Az október megajándékozott minket egy szép vénasszonyok nyarával, de a november beköszöntével visszavonhatatlanul itt az ősz. Órák átállítva, most akkor ketyeghet a sütőóra: csupacsoki süteményekkel jöhet a november!

Halmozzuk a jót: nutellás-mogyorós brownie

A brownie krémesen puha belsővel az igazi, és nem ronthatjuk el egy gombóc vaníliafagyival vagy lekváros krémmel sem a tetején. Alapszabály, hogy nem szaladhat meg a liszt a kezünkben, hogy ne legyen száraz a belseje, és már 15-18 perc után érdemes szúrópróbával ellenőrizni, hol tart a sütés. Belül maradjon nedves, a szaftos falatokhoz pedig a Nutella is a segítségünkre lesz!

Tömény jó / Fotó: Monica Bertolazzi, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Házi Nutella 15 perc alatt

A bolti Nutellához képest klasszisokkal több mogyorót és csokoládét, jóval kevesebb cukrot és pálmaolajat egyáltalán nem tartalmaz az alábbi mogyorókrém recept. Minden befektetett perc megéri: az elkészült finomságot kóstolva tapasztalhatjuk meg igazán, hogy milyen az, amikor nem az olajos cukros masszát kóstoljuk, hanem igazi mogyorókrémet. Negyed óra alatt kész!

Kizárólag törökmogyoróból készülhet / Fotó: Arx0nt, Getty Images

Hozzávalók:

  • 200 g törökmogyoró
  • 100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 60 gramm cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 2 csipet só

Elkészítése:

  • A mogyorót borítsuk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 200 Celsius-fokon kb. 8 percig pirítsuk.
  • Míg hűl a pirított mogyorónk, készítsük elő és adagoljuk ki a mixerbe a többi hozzávalót.
  • Ezután jön a recept egyetlen macerás része, a pirított mogyoróról kézzel távolítsuk el a sült, papírvékony héját.
  • Vízgőz felett olvasszuk fel a darabokra tört csokoládét a tejjel, vaníliával és sóval.
  • Az összes hozzávalót öntsük a turmixgépbe, és olyan hosszan turmixoljuk, hogy a jól ismert krémes állagot kapjuk.
  • Ha túl sűrű volna, löttyintésnyi langyos vízzel hígítsuk!
  • Azonnal fogyasztható, hűtőben pedig hosszabban eláll.

Sütemény sütni nem tudóknak: az elronthatatlan csokis bögrés mikróban

Ha nem tudsz sütni, akkor is viríthatsz csokis sütit. Egy olyan receptet hoztunk el, amihez nem kell a sütőt sem bekapcsolni, egy mikró viszont szükséges lesz hozzá. Bár sok hozzávalós a recept, a sütemény elkészítése egyszerű, csak a túlsütést kerüld el, és persze mikrózható bögrébe adagold a hozzávalókat. Igazi Netflix előtt majszolós édesség.

Egy süti nem süti, de ne kerüljön fém bögre a mikróba! / Fotó: Iryna Melnyk, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

A citromtarte és csokitorta násza: citromkrémes csokitorta

Csokiból sosem elég, de a citrusfélékkel csavarhatunk egyet a tömény csokiízen. Az alábbi recepthez szerezzünk be egy darab biocitromot, hogy vegyszermentes héjat reszelhessünk a citromos krémbe.

Sütés előtt / Fotó: Kristin Zecchinelli, Getty Images

Hozzávalók:

A kakaós omlós tésztához:

A citromkrémhez:

A csokikrémhez:

Csokis süti készül / fcafotodigital Getty Images

Elkészítése:

Lisztmentesen is csoda: csokitorta

Ez a csokitorta lisztmentesen is tökéletes. Sőt, búzaliszt nélkül még puhább és krémesebb textúrát kaphatunk (akárcsak a brownie-kban). Az alábbi receptben a keserű- és tejcsoki arányaival játszhatunk attól függően, hogy mennyire vagyunk édesszájúak. A narancs esetében is kezeletlen héjú, vegyszermentesen termesztett bionarancs vásárlását ajánljuk. A lényeg, hogy ne süssük túl, inkább már 20 perctől a sütőből kivéve ellenőrizzük, de ne szárítsuk ki.

Fotó: Martin Poole, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Isteni csokiszuflé Gordon Ramsay-től

A szuflé kényes jószág. Nem perceken, hanem másodperceken múlhat, hogy valóban folyós legyen a közepe, ami e desszert lelke. Fontos, hogy meleg tányérra kerüljön a sütőből kivéve (mikrohullámú sütőben előmelegíthetjük őket), hogy ne dermedjen meg a hideg tányéron a sütemény. Akárcsak a brownie-t, a csokiszuflét is új szintre emeli.

Forrón folyós töltelékkel / Fotó: mpessaris, Getty Images

Hozzávalók (2 főre):

• 50 g vaj + a formák kivajazásához 
• 2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
• 50 g jó minőségű (minimum 70 százalékos) étcsokoládé
• 1 nagy tojás
• 1 nagy tojássárgája
• 60 g cukor
• 50 g finomliszt

Elkészítése:

Csokis-tonkababos crème brûlee

A crème brûlee és crema catalana, azaz katalán krém egyazon élményt nyújtja. A lágy, tejes desszertet kemény, karamellizált cukorréteg borítja, amit kiskanállal szertartáson megkopogtatunk, majd megtörünk. Hagyományosan nem tartalmaz csokoládét ez az édesség, az alábbi recept viszont étcsokival és a karakteres, dohányos ízű tonkababbal vadítja meg a tejalapú mediterrán klasszikust.

Tonkabab és narancs extrával / Fotó: Ishoy Lene K., Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Banános-mandulás csokitorta

Ez az emeletes torta különösen látványos, ha tortaállványon tálaljuk az asztalra, de valójában sokkal egyszerűbb, mint számos más csokitorta. Kakaós piskóták közé kerül a habos krém és a banán, a mandula pedig a falatok roppanósságáért felel. A banán mindig jó ötlet a kakáóhoz/csokoládéhoz, és krémesíti is a falatokat.

A habos, gyümölcsös, emeletes / Fotó: Kis-Varga Judit, nlc. archív

Hozzávalók:

A tésztához:

A habos réteghez:

Töltelék:

Forma kikenés:

Tetejére:

Elkészítése:

(Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6)

Exit mobile version