nlc.hu
Életmód

„A tojástermelők továbbra is teljes kapacitással dolgoznak és igyekeznek a karácsonyi csúcsszezonban is a lakossági igényeket kielégíteni."

A tojástermelők mindent megtesznek, de nagy eséllyel tojáshiány fog kialakulni az ársapka miatt

Ahogy azt az nlc is megírta korábban, a tojás is bekerült a hatósági áras termékek körébe. Most a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) reagált a tojásra is ársapkát bevezető kormányrendeletre.

A kormány bejelentette: a boltoknak csütörtöktől a szeptember 30-i bruttó kiskereskedelmi áron kell adnia a tojást és az étkezési burgonyát. Ez azt jelenti, hogy az ár nem lehet magasabb a kereskedő által szeptember 30-án meghatározott árnál. Ez alapján nagyjából már be lehet lőni, hogy mennyibe kerülhet majd az árstopos tojás és krumpli.

A termelők mindent megtesznek

„A tojástermelők továbbra is teljes kapacitással dolgoznak és igyekeznek a karácsonyi csúcsszezonban is a lakossági igényeket kielégíteni” – reagált a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) a tojásra is ársapkát bevezető kormányrendeletre. Azt is közölték,

ha a termelők nem tudják az önköltséget és a megélhetéshez szükséges árbevételt realizálni, számítani kell a termék hiányára – már középtávon is.

Tojás

Forrás: MTVA

A szövetség elnöke szerint amíg a tejnél, a lisztnél és a cukornál egyféle termékre terjesztették ki a hatósági árakat, addig a tojásnál mindenféle tartásmódra, méretre és csomagolásra vezették be az árstopot. Ezért az ágazat szakmai egyeztetést kér a gazdaságfejlesztési minisztertől és az agrárminisztertől.

„Több mint 2 milliárd tojást eszünk évente Magyarországon, ennek nagy részét nem húsvétkor, hanem most, a karácsonyi csúcsidőszakban fogyasztjuk. Ekkor van lehetősége a termelőnek arra a haszonra, amit egyébként a szűkös nyári szezonban nem tud érvényesíteni, illetve elveszít. Ha a termelő nem tudja az önköltséget és a megélhetéshez szükséges árbevételt realizálni, számítani kell termékhiányra – már középtávon is” – mondta a Magyar Tojásszövetség elnöke, Prof. Dr. Sütő Zoltán, hozzátéve, hogy az árstop  lefölözi a termelő hasznát, így az nem tud tartalékot képezni és fejleszteni.

„A tojástermelés nem egy gyártósor, amit bármikor le lehet állítani, vagyis az előretervezés a teljes folyamat időigényessége miatt nagyon fontos tényező. Sajnos a mostani körülmények között ez teljesen kiszámíthatatlan és tervezhetetlen lett” – mondta az elnök.

Hiány alakulhat ki

Félő, hogy a hatósági ár következményeként a kiskereskedők kevesebb terméket forgalmaznak majd, és maximalizálják az egy vevőnek eladható mennyiséget, ezért kevesebb tojást fognak rendelni a termelőtől, ez pedig a termelő kapacitások leépítését vonhatja maga után. Magyarország nem tojásexportőr: a magyar termelés nagyjából 80 százalékát fedezi a hazai igényeknek, így sajnos importra is szükségünk van.

 Az árkorlátozás mellett már megjelent a mennyiségi korlátozás több üzletben. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

(Via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top