nlc.hu
Életmód

Láb nélkül is táncol

Amputálták a 21 éves balerina lábát, így sem hagyott fel a tánccal

A 21 éves lány azóta táncolt, hogy megtanult járni. Egymás után nyerte a versenyeket, és a nagy álma az volt, hogy gyerekeket taníthasson, az élet azonban komoly próbatétel elé állította.
Balettcipő

Kara Skrubis világéletében optimistán tekintett a jövőbe és nagyra értékelte az apró örömöket, miután azonban egy szörnyű betegség támadta meg a testét, aminek következtében az egyik lábát is elveszítette, ez még inkább igaz rá. A balerina 2019 őszén egy nap pokoli térdfájdalommal ébredt, azt azonban álmában sem gondolta volna, hogy a panaszait egy ritka daganatos betegség okozza.

Azt gondolta, hogy túlerőltette, ezért összeszorította a fogát és tovább élte táncos mindennapjait. Bár felkereste az orvosát, a szakemberek nem láttak semmi különöset, így ő sem aggódott. A fájdalom azonban nem hogy nem enyhült, hanem tovább fokozódott0, ezért karácsony környékén egy ortopéd orvoshoz fordult. A röntgenvizsgálat kimutatta, hogy a fiatal lány csontrákban szenved. A diagnózis természeten őt is rosszul érintette, de az első pillanatban elhatározta, hogy minden idegszálával a gyógyulásra fog koncentrálni.

Nem sokkal a diagnózist követően kemoterápiát kapott, ami hatásosnak bizonyult, mégis szükségessé vált a műtét, melynek során amputálták a táncos egyik lábát. Mivel Kara szeretett volna minél előbb túllenni a betegségen, azt mondta az orvosainak, ha ez kell a gyógyuláshoz, hajtsák végre a drasztikus operációt, hogy mielőbb folytathassa a balettozást.

2020 áprilisában kellett búcsút vennie a bal lábától, a beavatkozást követően pedig minden lelete negatív lett, vagyis elindulhatott a felépülés útján. 8 hónapon át immunterápiás kezelést is kapott, szeptemberre azonban már egészen jó formában volt. Édesanyja egy speciális egyesületet is felkeresett, hogy megkönnyítse Kara visszatérését a megszokott életébe, ma pedig a lány aktívan segíti ennek a különleges csapatnak a munkáját.

„Amíg kórházban voltam és kezeléseket kaptam, nagyon sok kisgyerekkel találkoztam, akikkel egy cipőben jártunk. Mindent megtettem azért már akkor, hogy felvidítsam őket és amennyire lehetett, lelket öntsek beléjük” – nyilatkozta az elszánt balerina, aki a jövőben segítő szakmában szeretne dolgozni. Bár nagy veszteség érte, nem kesereg: az amputációra ma már pozitívan tekint, azt mondja, ez kellett ahhoz, hogy az élete komoly fordulatot vegyen, és sok-sok kisgyerek életét tegye szebbé nehéz helyzetekben is.

„Eszembe sem jutott, hogy nem térhetek vissza a tánchoz. Annyi jót és szépet kaptam az évek során a balettől, hogy képtelen lettem volna letenni a folytatásról. Azért, mert a testem most máshogy fest, mint a legtöbb 21 éves lányé, még nem gondolom azt, hogy szégyenkeznem kellene. A tánc csodás eszköz ahhoz, hogy megmutassam, így is lehet teljes életet élni, és én is lehetek gyönyörű” – mondta Kara a People magazinnak, és hozzátette, reméli, hogy sokaknak mutat példát az eltökéltségével.

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top