nlc.hu
Életmód

Jurtában él és jól érzi magát egy bárdudvarnoki férfi

Jurtában vészeli át a telet egy tanító Bárdudvarnokon

Az ősi sátorban épített kályha adja a meleget.

Összesen négy jurtát állított fel Leél-­Őssy Tamás vezetésével a chi kung (keleti harcművészet) közösség Bárdudvarnokon. Az egyenként harminc négyzetméteres ősi sátrakba többen be is költöztek, bár főzésre és fürdésre egyelőre a telken álló házban van lehetőség – írta a Sonline.

Kirgizisztáni jurta.

Képünk csupán illusztráció, melyen egy kirgizisztáni jurta látható. (Fotó: Pixabay)

A cikkből kiderült, Leél-Őssy Tamás tizenöt hónapja bérli a bárdudvarnoki házat, melyet a chi kung közösséggel hozott rendbe, a jurtákat is együtt állították fel. A tanító jurtája harminc négyzetméter alapterületű, panorámaablak is van rajta, skandináv hálószoba enteriőrjét idézi. A tóra néző ágyon kívül könyvespolc és ülőalkalmatosság is helyet kapott a kör alakú, ősi nomád sátorban. A tanító úgy tervezi, hogy télen is végig  a jurtában alszik majd és azt állítja, nem fázik, hiszen az ősi sátorban épített kályha adja a meleget.

A portálnak arról beszélt a férfi, hogy egy-két éven belül szeretne egy nagyobb, 100 négyzetméteres jurtát, amely már összkomfortos lesz. Konyha és a fürdőszoba, valamint egy alomszék is helyet kap majd benne.

Az, hogy valaki jurtában él, nem gyakori, de nem is példa nélküli. Nemrég Varga Viktor magyar énekes beszélt arról, hogy több mint fél éve egy jurtában él.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top