nlc.hu
Életmód

A nők a férfiak illatáról képesek megállapítani, szinglik-e

A nők képesek kiszagolni a szingli férfiakat

A tudósok megállapították, hogy a nők csupán a férfiak illata alapján is képesek megállapítani annak kapcsolati státuszát.

A szaglás az egyik legfontosabb érzékszervünk, ha az ismerkedésről van szó. Az illat ugyanis rengeteg mindent elárulhat és befolyásolhat a párválasztásunk során – egyfelől például segít belőni, kik azok, akikhez vonzódsz (erről bővebben ITT olvashatsz), másfelől pedig, mint ahogy az most kiderült, azt is megállapíthatjuk csak az orrunkkal, hogy ki a „szabad préda”. A tudósok ugyanis most bebizonyították, hogy a szingli férfiaknak erősebb az illatuk.

A Frontiers in Psychology nevű lapban publikált tanulmányuk során 91 (46 szingli és 45 kapcsolatban élő) pasit vizsgáltak meg: mindenki kapott egy egyszerű, fehér pólót, amit egy napig kellett hordaniuk. Ez idő alatt az átlagos napi teendőik mellett némi testmozgást is be kellett iktatniuk, hogy mindenképpen „jelentős mennyiségű izzadtság szívódjon fel a pólók hónaljában”.

Ezután a felsőket megszagoltatták nőkkel, akik a pólók mellett fotókat is kaptak az illat mögött rejtőző férfiakról. A kutatás eredménye szerint pedig az egyedülálló pasik testszaga erősebbnek hatott a nők számára, a kapcsolatban élőkével szemben. „Ugyanakkor megállapítottuk, hogy a szingli férfiak arcát is maszkulinabbnak értékelték a kapcsolatban lévőkhöz képest, ez azonban csak a szintén kapcsolatban élő nők esetén volt jellemző” – írták a tudósok.

Nő és férfi egymás után fordulnak

Fotó: Getty Images/ ONOKY – Fabrice LEROUGE

Az erősebb testszagnak amúgy több oka lehet. A vizsgálat kiindulópontja például az az elmélet volt, miszerint a férfiak tesztoszteronja (ami mint hormon komolyan befolyásolja a testszag mennyiségét) magasabb a szinglik esetében a rájuk nehezedő versenyhelyzet miatt. Míg a párkapcsolatban élőknél alacsonyabb annak érdekében, hogy fenntartsák a párjukkal való kötődést.

A tudósok evolúciós szempontból azt gondolják, hogy a nők kifejezetten jól járnak azzal, hogy képesek kiszagolni „azokat a kémiai jelzéseket, amelyek a párba állásra utalnak, hogy végsősoron elkerüljék a kapcsolatban álló férfiakat (különös tekintettel a már utóddal rendelkezőkre), akik viszonylag alacsony egzisztenciát tudnak felajánlani.” 

És persze van egy kevésbé poetikus magyarázata is az egyedülálló srácok erősebb testszagára, mégpedig az alacsony higiéniaszint. Esetükben pedig felmerül a kérdés: azért szagosabbak, mert szinglik, vagy azért szinglik, mert szagosak?

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top