nlc.hu
Életmód

Egyre több az egyedülálló fiatal férfiak száma

Sokkoló ütemben növekszik a szingli férfiak száma – és nem csak a pornó tehet róla

Aggasztó adat látott napvilágot: a szingliség aránya 63%-ra nőtt a 18 és 29 év közötti férfiak körében. De vajon miért van ennyi egyedülálló férfi a világon? Erre kerestük a választ!

Bár a legtöbbször csak arról ejtenek szót, hogy mennyi szingli nő él manapság, fontos megemlíteni azt is, hogy ez a probléma – már akinek ez tényleg gondot jelent -, a férfiakat is érinti. Rengeteg olyan férfi  van, aki noha vágyna társas kapcsolatra egy nővel, mégsem találja meg a nagy Ő-t. És miközben arról mi is rengeteget értekeztünk már, hogy mi okozhatja a szingliséget a nőknél, ebben a cikkben most annak igyekeztünk utánajárni, hogy miért is él egyedül annyi jóvágású, értelmes, fiatal és középkorú férfi.

Sok férfi hiába vágyik a szerelemre, folyamatos elutasításban részesül (Fotó: Getty Images)

Sok férfi hiába vágyik a szerelemre, folyamatos elutasításban részesül (Fotó: Getty Images)

A szinglik aránya

Ha átfogóbban szeretnénk látni a szinglik arányát, akkor érdemes megnézni a 2011-es népszámlálási adatokat, amely szerint az uniós tagállamok többségében a háztartások harminc százalékában csupán egy személy él. Ez az érték sajnos az idő előrehaladtával sem csökkent, sőt! 2011 és 2022 között 36 százalékra emelkedett.

De nem csak Európában van ez így, hasonló a helyzet a tengerentúlon is. A Pew Research Center kutatása több mint hatezer amerikai férfi és nő vizsgálatával megállapította, hogy az amerikai populáció 30 százaléka vallja magát szinglinek. Azonban, ha a korcsoportok és nemek szerinti lebontást nézzük, akkor a szingliség aránya már 63 százalékra rúg a 18 és 29 év közötti férfiak körében. Miközben ez az adat már önmagában is sokkoló, úgy még inkább az, hogy ez 12 százalékos növekedést jelent a 2019-es adatok óta. Összehasonlításképp, ugyanebben a korcsoportban a nők csupán 34 százaléka vallotta magát egyedülállónak, ami egy csekély, 2 százalékos növekedést jelentett a pandémia betörése óta. A szakértők azzal magyarázzák ezt a számokban is látható különbéget, hogy a nők is egyre inkább fel merik vállalni a heteroszexuálistól eltérő szexuális orientációikat, valamint sok 18 és 29 év közötti nő alkot párt náluk idősebb férfival is.

A helyzet Magyarországon sem rózsás. Rövid Irén szociológus szerint a szinglik többsége a fővárosban és a nagyvárosokban él. Budapesten például minden negyedik, még házasság előtt álló, 20-39 éves fiatal volt még szingli 2016-ban. Ha az egész ország népességét nézzük, akkor a 20-39 év közötti szinglik aránya 11 százalék, a 40-49 éves szingliké pedig 17 százalék. 

De miért van ennyi férfi egyedül?

Ahogy a Pew Research Center kutatása is mutatja, egyre több férfi él magányosan és számuk a jövőben valószínűleg csak még inkább nőni fog. Alátámasztja ezt az állítást a BBC Loneliness Experiment nevű tanulmány is, amely szerint az elmúlt 30 év következményeképp a férfiak a tartósan egyedülállók növekvő csoportjába kerültek. És bár nem kell feltétlen partner ahhoz, hogy boldogok legyünk, a kutatás szerint a férfiak általában boldogabbak és egészségesebbek, ha párkapcsolatban élnek.

Randizós applikációk

A randi appokkal kapcsolatban mindenkinek megvan a saját véleménye. Vannak, akik életük szerelmét találták meg egy ˝jobbra húzásnak˝ köszönhetően, míg mások rengeteg elutasítást zsebeltek be általuk. Ha a férfiak szemszögéből nézzük ezeket az alkalmazásokat, fontos megemlíteni, hogy a felhasználók több, mint a fele férfi, ami azt jelenti, hogy ezzel máris csökken számukra a siker lehetősége. Mindezek mellett a nők óriási elvárásokat támaszthatnak feléjük, így hamar elutasíthatják őket ezeken az oldalakon. Egy randi appot korábban gyakran használó férfi szerint azonban nem is igazán a nők válogatósságával van a probléma, hanem azzal, hogy nők többsége válaszra sem méltatja a nekik író férfiakat.

A legfőbb probléma egy randizós oldallal az, hogy nagyon sok nő érthetetlen okokból van fent. Ha egy lány veszi a fáradtságot, hogy felmenjen és nézelődjön, akkor nem értem, hogy miért nem tud visszaírni. Érhető, hogy sokan írnak nekik, de az, hogy nem válaszolnak, miután párba álltatok, és írtál egy eredeti köszönő szöveget, számomra felfoghatatlan.

„Mindig is jó képeim voltak fent és érdekes szöveggel indítottam. Élőben valószínűleg tetszettem is volna azoknak, akiknek írtam, de mégsem kaptam tőlük sok esetben lehetőséget. Szerintem az lehet a gond, hogy semmilyen érzelem nem megy át a felek között ezeken az appokon. Úgy gondolom, a legtöbb nő, aki válaszra sem méltatott, azért volt fent csupán, hogy az egójukat növeljék. Azzal viszont egyetértek, hogy egy nő tényleg többet válogathat, mint egy férfi. Még akkor is, ha a férfi jóképű, jó szövege van és van egzisztenciája is.”  

A komoly kapcsolatot kereső férfiak sokszor nagy reményeket fűznek a randi applikációkhoz, de hiába (Fotó: Getty Images)

A komoly kapcsolatot kereső férfiak sokszor nagy reményeket fűznek a randi applikációkhoz, de hiába (Fotó: Getty Images)

Túlzott elvárások

Rengeteg férfinak azért nem sikerül párt találnia, mert a nők hatalmas elvárásokkal érkeznek már az első randevúkra is. Ha egy férfi nem a nő képzeletbeli – vagy sokszor nem is annyira képzeletbeli – listájának megfelelő válaszokat ad, akkor máris elszállt a következő randevú lehetősége. A nők ugyanis a megnövekedett pártalálási lehetőségek miatt sokkal hamarabb mernek nemet mondani egy ˝közepesen˝ ígéretes férfinak is, bízva abban, hogy úgyis jön majd valaki jobb.

A heteroszexuális nők egyre válogatósabbak. Nem akarnak kapcsolatot kialakítani egy náluk alacsonyabb végzettségű és keresetű férfival

mondta Ronald Levant, az Akroni Egyetem pszichológia professzora és számos férfiakról szóló könyv szerzője.

Érzelemkifejezés hiánya

Ha egy férfi nem tudja kifejezni kellő mértékben az érzelmeit, akkor a szakértők szerint kevesebb sikere van a párkeresésben. Manapság ugyanis egyre kevesebb türelme van a nőknek ahhoz, hogy egy érzelmileg elérhetetlennek tűnő, gyenge kommunikációs képességekkel rendelkező férfival létesítsenek kapcsolatot. A nők szerint ugyanis egy egészséges, hosszú távon működő szerelem elengedhetetlen kelléke az elégséges, érzelmeket is kifejező kommunikáció.

A nők egyre függetlenebbek

Bár sok férfi megadhatná azt az érzelmi és anyagi biztonságot, amire egy nőnek szüksége lenne, rengeteg nő inkább köszöni, de nem kér belőle. Elvannak ők egyedül is. A tudósok szerint a nemek közti egyenlőség új korszaka átformálta a kapcsolati dinamikákat. Bár megerősítette a fiatal nőket, de sok esetben el is távolította a férfiakat az egyenletből.

„A nőknek nincs szükségük hosszú távú kapcsolatokra. Nem akarnak házasodni. Inkább elmennek egy jó hangulatú villásreggelire a barátnőikkel, mint egy borzalmas randevúra egy idegennel” – állítja Greg Matos, egy pár- és családpszichológus Los Angelesből.

Pandémia

Hogy mi köze a koronavírusnak a férfiak pártalálásához? A Pew Research Center kutatása szerint nagyon is sok minden! A pandémia következtében ugyanis átalakultak a férfiak szexuális szokásai, sajnos azonban nem a jó irányba. A szexuálisan aktív amerikai férfiak aránya ugyanis mélyponton van. 2019-ben a fiatal férfiak körülbelül 30 százaléka számolt be arról, hogy egyáltalán nem szexelt az elmúlt évben, szemben a fiatal nők 20%-val.

Fred Rabinowitz pszichológus és férfiasságkutató szerint a pandémia következtében a férfiak rengeteg időt töltenek el a közösségi média és pornó oldalakon, számos szükségletüket kielégítve anélkül, hogy kimennének a ház ajtaján. Példának okáért egy átlagos napon a tíz legnépszerűbb pornográf tartalmú weboldal csaknem 620 ezer magyar (ne feledjük, ebben a nők is benne vannak – a szerk.)  figyelmét köti le, egy hét alatt pedig mintegy 1,7 millió felhasználóét – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elemzéséből. Ezek után pedig, miért is lenne bárkinek szüksége arra, hogy hús-vér kapcsolatot létesítsen?

Sok férfi ki nem is akar magának egy hús-vér nőt (Fotó: Getty Images)

Sok férfi ki nem is akar magának egy hús-vér nőt (Fotó: Getty Images)

Embert barátjáról

A Survey Center on American Life kutatása szerint a férfiak 15%-a számolt be arról, hogy nincsenek szoros barátságai, ami ötszörös növekedést jelent az 1990-es időkhöz képest. Mielőtt azt mondanánk, hogy: jaj, itthon biztos jobb a helyzet, az igazság az, hogy ez nincs így.

A Társadalomtudományi Kutatóközpont egyik értekezése rávilágított, hogy hazánkban először a nyolcvanas években készültek szociológiai kutatások a barátságokról. A magyarok ekkor más országokhoz képest kevesebb barátról számoltak be, akik nagy arányban a munkahelyi környezethez kötődtek, és nagyon magas volt azok aránya, akiknek egyáltalán nem volt barátjuk. Ez utóbbi tény az elmúlt évtizedekben sem sokat változott: a népesség ötöde-harmada egyetlen baráttal sem rendelkezik, illetve az átlagosan említett barátok száma is összességében csökkenő tendenciát mutat. A legutóbbi, 2017-es mérés szerint minden negyedik magyar felnőttek nem volt egyetlen barátja sem, legtöbben (65%) 1–4 baráttal rendelkeznek, míg erőteljesen lecsökkent azok száma (4%), akiknek tíznél is több a barátja.  

Mindezeket olvasva most már csak az a kérdés, hogy a barátok száma miért befolyásolhatja a párkeresést. Levant szerint azért, mert a nők általában érzelmileg intim barátságot kötnek egymással, míg a férfiak nem. A fiatal nők tehát lehet, hogy nem randevúznak, de ennek ellenére vannak barátnőik, akikkel időt töltenek és akiktől érzelmi támogatást kapnak. Mindezen dolgok meglévén pedig máris kevesebb igényük lehet arra, hogy egy férfi is mellettük legyen.

Sose adjuk fel!

Bár a felsorolt főbb pontokon kívül még rengeteg más buktatója is lehet a párkeresésnek, fontos leszögezni, hogy van visszaút az egyre romló tendenciákból. Férfiként ugyanis dönthetünk úgy, hogy koncentrálni kezdünk azoknak a kapcsolati készségeknek a fejlesztésére, amelyek elengedhetetlenek egy működőképes párkapcsolathoz. Mindezek mellett az is nagyon fontos, hogy a társas kapcsolatok fejlesztését is újra prioritásként kezeljük az életünkben. Így egészen addig, amíg meg nem érkezik a nagy Ő, a barátaink társaságában is feltöltődhetünk. Ha eldöntöttük, hogy szeretnénk kilépni a szingliség magányából, azt is tudnunk kell, hogy nem lesz könnyű dolgunk és számos elutasítással kell majd számolnunk. Feladni azonban nem érdemes!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top