nlc.hu
Életmód

18 évesen nem tudott írni és olvasni, most professzor lett

Professzorrá avatja a Cambridge Egyetem a férfit, aki 11 éves koráig nem beszélt, és 18 évesen kezdett el írni és olvasni

A különleges életúttal rendelkező férfi 37 évesen a Cambridge Egyetem legfiatalabb fekete bőrű professzora lesz.

A Claphamben született Jason Ardayt fiatalkorában autizmussal diagnosztizálták. Tizenegy éves koráig nem hallották megszólalni, és 18 éves koráig nem tudott megtanulni írni és olvasni. Egy mentor segítségével húszéves kora előtt jutott el odáig, hogy beiratkozhasson a Surrey Egyetemre, ahol neveléstudományból és testnevelésből diplomázott. 22 évesen vágott bele a posztgraduális tanulmányokba. Elmondása szerint nem volt könnyű dolga, a tanulmányait a professzorok rendre szétszedték, de ő élvezte az ezzel járó kihívást, miközben napközben testneveléstanárként dolgozott, sokat tanult és az íráskészsége fejlesztésével is rengeteget foglalkozott. Végül két mesterdiplomát és egy PhD-t szerzett neveléstudományból. – írja a Telex.

Jason Arday

Jason Arday, a Cambridge 37 éves professzora (fotó: Profimédia)

Dolgozott már vezető oktatóként a Roehamptoni Egyetemen, ezután pedig a Durhami Egyetem docensi állását töltötte be. 2021-ben a Glasgow-i Egyetem Neveléstudományi Karán lett professzor, az Egyesült Királyság legfiatalabb professzora volt akkoriban. A Cambridge Egyetem oktatásszociológia professzorává március 6-án, 37 évesen fogják kinevezni, ezzel ő lesz az intézmény legfiatalabb fekete bőrű professzora. A Cambridge-en jelenleg összesen öt fekete bőrű professzor tanít, sőt az Egyesült Királyság 23 ezer professzora közül mindössze 155 fekete bőrű.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top