nlc.hu
Életmód

Mi történik a halál előtt?

Ez történik a testedben, mielőtt meghalsz

Hiába tudjuk, hogy az élet része, még mindig nehezen beszélünk a halálról. Kimondva-kimondatlanul is sokakat foglalkoztat, hogy mi történik a testben a halál beállta előtt, még akkor is, ha a kérdést senkinek sem merik feltenni.

Az, hogy lehet-e előre következtetni a halál közeledtére, sok mindentől függ. Az olyan hirtelen jött végzetes történésekre, mint egy baleset, műtét során kialakuló komplikáció vagy váratlan rosszullét, nem lehet előre felkészülni, egy hosszabb ideje betegeskedő ember esetében azonban vannak olyan jelek, melyek jelzik, hogy közel a vég.

Az orvostudomány az elmúlt évtizedekben rengeteg új információra derített fényt az elmúlással kapcsolatban, amihez sokat hozzátettek azok beszámolói, akiket sikerült visszahozni az életbe azután is, hogy úgy tűnt, elveszítették őket. Ez utóbbi természetesen nem tartozik a tudományos kategóriába, mégis segíthet a szakembereknek abban, hogy tisztábban lássanak a halál érkezésével kapcsolatban.

Halálközeli pillanatLassuló szívverés

A halál közeledtével lelassul a szívverés, ami miatt elégtelenné válik a vérkeringés és számottevően csökken a vérnyomás. Ennek hatására különös érzés keríti hatalmába a haldoklót: van, aki zavartnak érzi magát, másokon viszont sosem tapasztalt nyugalom lesz úrrá. 

Felszínessé váló légzés

Amikor közeledik a vég, a légvétel is megváltozik: a szívveréshez hasonlóan ez is lassabbá és felszínesebbé válik, a test a korábbinál jóval kevesebb oxigénhez jut. Egyeseknél ilyenkor jelentkezik az úgynevezett halálhörgés, aminek oka a légzés felett elveszített kontroll és a légutakban található váladék jelenléte.

Álomba merülés

Ahogy egyre fogy az ember ereje, úgy merülhet egyre gyakrabban és egyre mélyebben álomba. Ez a hozzátartozók számára igazán megnyugtató, mert ilyenkor úgy tűnik, hogy az illető szenvedés nélkül, örökre elalszik. Azok a betegek, akiket sikerült ebből az állapotból visszahozniuk az orvosoknak, egybehangzóan állították, hogy ez valóban békés, fájdalommentes állapot.

Egyikük így fogalmazott erről a tapasztalatáról: „A világ puha és ködös lett. Minden elsötétült körülöttem, majd mikor kinyitottam a szemem, az orvosomat láttam, aki megkönnyebbülten annyit mondott: Visszahoztuk!”

Megváltozott agyműködés

A kutatási eredmények arra engednek következtetni, hogy az agytevékenységek még a halált követően sem szűnnek meg, ezért lehetséges az, hogy egy ideig még a szívmegállás után is hallják az elhunytak, ami körülöttük történik. Bár az vitatott, hogy eljut-e a tudatukig, amit ilyenkor hallanak, a közelükben lévő szeretteik gyakran kihasználják ezt a pillanatot a búcsúzásra vagy arra, hogy lágy zenével könnyítsék meg az eltávozást.

A még aktív agytevékenységeknek köszönhető a hozzáértők szerint az, hogy néhányan látni vélik korábban elveszített szeretteiket, vallási vezetőket vagy a sokszor emlegetett fényességet, de ezzel hozható összefüggésbe az is, hogy leperegnek a szemük előtt az életük legfontosabb pillanatai. 

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top