nlc.hu
Életmód

Olyan sokat cigizett munkaidőben, hogy vissza kell utalnia több évnyi fizetését

Több évnyi fizetését vissza kell utalnia egy köztisztviselőnek, mert munkaidőben dohányzott

Az Oszakában dolgozó japán köztisztviselő álmában sem gondolta volna, hogy utólag benyújtják a számlát a hosszúra nyúlt cigiszünetek miatt.
cigiszünet

A munkahelyén töltött 14 év alatt a munkaadója szerint legalább 4.500 alkalommal gyújtott rá munkaidőben a férfi, akinek ezért drágán meg kell fizetnie. A bíróság döntése szerint közel 4 millió forinttal kell kárpótolnia az államot.

A 61 éves férfi a számítások szerint 355 munkaórát és 19 percet töltött cigizéssel munka helyett, a fizetését azonban szemrebbenés nélkül felvette. 

Az ügyet egy névtelen feljelentés robbantotta ki, és jóval kisebb mértékű elvesztegetett munkaórára irányult, a tények feltárása közben azonban kiderült, hogy egy notórius dohányost csíptek fülön. Bár az alkalmazottakat többször is figyelmeztették arra, hogy komoly következménye lehet annak, ha munkaidőben cigarettáznak, ők nem hagytak fel káros szenvedélyükkel.

Amellett, hogy vissza kell utalnia a busás összeget a munkaadójának, fél évig 10 százalékkal kevesebb fizetés érkezik majd a bankszámlájára. 

Jobban tette volna, ha hallgat a feletteseire, Oszakában ugyanis a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye van érvényben.

A kommentelők többsége szerint a bíróság helyes döntést hozott, mások viszont túlzásnak érzik: szerintük ennyi erővel azokat is felelősségre kellene vonni, akik munkaidőben kávéznak, teáznak és uzsonnáznak, azokról nem is beszélve, akik pletykálásra pazarolnak értékes munkaórákat.

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top