nlc.hu
Életmód

Hibák tetováltatásnál

Ezeket a hibákat követik el leggyakrabban az „első” tetoválók

És persze a második, harmadik, sokadik tetkódnál sem árt vigyázni!

Egy profi tetoválóművész, Alissa Jung az Insider magazinnak mondta el, milyen hibákat követnek el leggyakrabban a tetováltatni szándékozók, különösképp azok, akik az első tetkójukat készíttetik és még tapasztalatlanok e téren. Ezekre figyelj, hogy zökkenőmentes legyen a folyamat és tökéletesen sikerüljön a tetkó!

Készítsd fel a bőröd!

Gondolj úgy a bőrödre, mint a tetoválás vásznára – ha sima és hidratált, könnyebben felveszi a festéket és szebben is gyógyul. A bőröd előkészítéséről nem szabad megfeledkezned. Már hetekkel a varratást megelőzően kezdd el hidratálóval kenegetni a területet! Emellett kerülj mindent, ami irritálhatja a bőrödet és ügyelj a fokozott folyadékbevitelre is!

Ne kérj másolatot!

Egy művész tervének másolatát kérni lényegében ugyanaz, mint ellopni a művét. Sok tetoválóművész órákat tölt azzal, hogy kifejezetten az ügyfél számára tervezzen egyedi mintát, amit aztán kizárólag neki varr fel. Ha egy ilyen minta másolatát kéred, az tiszteletlenség egyrészt a művésszel szemben, másrészt azzal az emberrel szemben is, aki egy olyan tetoválásért fizetett, amelyről azt gondolta, hogy egyedi lesz. Keress inkább egy olyan tetoválót, akinek a munkái tetszenek és kérd meg, hogy tervezzen számodra egyedi mintát! Az természetesen nem baj, ha referenciaként más munkáit is megmutatod neki, hogy pontosabban megértse, mit szeretnél. Bizonyos minták, például jelek, popkulturális utalások vagy híres műalkotások persze lemásolhatók. 

Tetoválás

Fotó: Getty Images

Érzéstelenítés

Ne kend be a bőröd előre, önhatalmúlag érzéstelenítő krémmel, előbb kérdezz rá a tetoválónál! A krémtől ugyanis gumiszerű állapotba kerülhet a bőröd, ami megnehezítheti a szakember munkáját. Vannak, akik éppen ezért nem alkalmaznak ilyen krémet, mások egy-egy bevált márkához ragaszkodnak.

Foglald el magad!

Egy tetoválás elkészítése akár több órát is igénybe vehet. Egyes művészek szeretnek beszélgetni a vendéggel, illetve az sem zavarja őket, ha kísérőt is hoz magával, mások viszont nyugalomban, csendben dolgoznak szívesebben. Utóbbi esetben jó, ha viszel magaddal például olvasnivalót vagy zenét hallgatsz, míg a szakember elkészíti a tetkód. Mindig érdeklődj előre a  vonatkozó szabályokról, illetve preferenciákról!

Csak olyat varrass, amit tényleg szeretnél!

Kizárólag olyasmit tetováltass, ami tényleg, 100 százalékig tetszik! Ne hagyd magad befolyásolni, amikor a tetkódról döntesz, hiszen te leszel az, aki életed végéig viselni fogod a mintát. Alaposan beszéld át a tetoválóval, hogy mit szeretnél és ha valóban felkészült és jó szakember, őszinte véleményt mond és együttműködik veled, hogy az elképzelésednek leginkább megfelelő tetkó készülhessen el. Olyan tetoválót keress, akiben emberileg és művészként is teljes mértékben megbízol! 

Ne közvetlenül előtte vagy utána menj nyaralni! 

A tetoválás után legalább két hétig kerülnöd kell a napozást, az úszást és az intenzív testmozgást, ezért ne akkorra tervezz például nyaralást. A tetoválás lényegében egy nyílt seb, és a fertőzések elkerülése érdekében tisztán kell tartani. A teljes gyógyulás négy-hat hétig tart.  Közvetlenül nyaralás utánra szintén nem ideális bejelentkezni a tetoválószalonba, ugyanis elképzelhető, hogy a bőröd leég, emiatt pedig nem lehet tetoválni.

Kérhetsz szünetet 

Néhány művész szünet nélkül is végigcsinál egy tetoválást, ezért mindenképpen szólj, ha neked viszont szükséged lenne rá, például mert mosdóba kell menned. Valószínűleg a szakembernek is jól jön egy kis szusszanás.

Betegen, ittasan vagy másnaposan ne tetováltass!

A tetoválás elkészítése nagy igénybevételnek teszi ki a tested, ezért fontos, hogy egészségesen, hidratáltan és jó állapotban jelenj meg a szalonban. Ha beteg vagy, tovább tarthat a tetoválásod gyógyulása, ami befolyásolhatja a végeredményt. A legjobb, ha legalább 24 órával a varratás előtt nem fogyasztasz alkoholt, az ugyanis hígítja a vért, ami túlzott vérzéshez vezethet, ami veszélyeztetheti a gyógyulási folyamatot és a végeredményt.

Egyél előtte!

Tetováltatás előtt néhány órával mindenképp egyél! Ha éhgyomorra mész tetováltatni, szédülhetsz, émelyeghetsz, vagy akár el is ájulhatsz. Valamilyen fehérjében gazdag étel és sok víz fogyasztása segít felkészíteni a szervezeted a folyamatra. Az is hasznos lehet, ha vizet, valamint rágcsálnivalót vagy édességet is viszel magaddal arra az esetre, ha esetleg rosszul éreznéd magad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top