nlc.hu
Életmód

Az almaecet számos bőrproblémára megoldást jelent

Az almaecet így tesz csodát a bőrrel

Aki egy kicsit is jártas a szépségápolásban, tudja, milyen jó hatással van az almaecet a bőrre: nemcsak meggyógyítja, de üdévé is teszi azt.
Házi készítésű almaecet üvegkorsóban

Az almaecet az egyik legsokoldalúbb csodaszer a háztartásokban, nemcsak az egészségünkre van jó hatással, de a bőrünkre is. Az almaecet ereje a benne található két fontos gyümölcssav, az ecetsav és az almasav számlájára írható. Legyen szó pattanásról, aknéról, korpáról, netán ráncokról, az almaecetnek érdemes adni egy esélyt.

Almaecet aknékra

A pattanások kialakulásáért elsősorban a bőrön fellelhető baktériumok felelnek, amelyek az olajjal együtt felhalmozódnak, és eltömítik a pórusokat. Az almaecetről régóta tudjuk, hogy a benne található szerves savak koncentrációjának köszönhetően antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik: a baktériumok leküzdésében különösen az ecetsav bizonyul hatékonynak. Aki az almaecetet beépíti a napi bőrápolási rutinjába, számolhat azzal, hogy a pattanásainak száma is jelentősen csökken majd.

Almaecetes arclemosó

Bár az almaecet számtalan kozmetikumban fellelhető, otthon is kísérletezhetünk vele. Sokan például almaecetes arclemosót készítenek, az ugyanis remekül eltávolítja az olajat, a szennyeződéseket és a baktériumokat. Tipp: Aki házilag szeretne almaecetes arclemosót készíteni, keverjen össze 1/4 csésze meleg vizet 1 evőkanál almaecettel, és törölje át vele az arcát!

Így készül az almaecet házilag

Az almaecet úgy az igazi, ha otthon készítjük el alma, víz és cukor hozzáadásával. A vizet csak fel kell forralni a cukorral, ráönteni az apró szeletekre vágott almára, és miközben naponta egyszer megkeverjük, csak várni kell, hogy elkészüljön az almaecet. (A recept pontos leírását a Nosalty oldalán találod)!

Almaecetes arctonik

Az almaecetből készített tonik nemcsak megtisztítja a bőrt a szennyeződésektől és a baktériumoktól, de összehúzza a pórusokat, felfrissíti az arcbőrt, feszesít, ezzel pedig lassítja az öregedést. Tipp: A házi tonik 1 rész almaecetből és 2 rész tisztított vízből készül, és vattakoronggal vagy spary segítségével tudjuk felhordani.

Almaecetes hámlasztó

A rendszeres kémiai hámlasztás az egészségtől ragyogó bőr egyik záloga, a folyamat során ugyanis eltávolítja az elhalt hámsejteket. Az almaecetben található almasav hatékony kémiai hámlasztó, aminek rendszeres használatával felgyorsul a bőrmegújulás, a bőr ragyogóvá és feszessé válik. 

Almaecettel a leégés ellen

Bár bizonyíték nincs rá, hogy az almaecet hatásosan kezeli a leégést, az biztos, hogy sokan esküsznek rá: vízzel higítva napozás után bőrápolóként használják.

Forrás: Healthline Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top