nlc.hu
Életmód

Everest megmászása

Pokoli versenyt fut két Serpa, hogy ki lesz az Everest királya

Mindketten 26-26 alkalommal mászták meg az Everestet, de nem állnak le.

Öldöklő versenyt folytat egymással két serpa. A nepáli hegyi túravezetők két rekordere, a 46 éves Paszang Dava Serpa és Kami Rita Serpa. Mindketten 26-szor másták meg a világ legmagasabb hegycsúcsát, a 8848 méter magas Everestet.

Mount Everest (Fotó: Pexels.com)

Mount Everest (Fotó: Pexels.com)

Paszang Dava vasárnap jutott fel épp a csúcsra, míg Kami Rita épp felfelé tart, neki  – ha felér a csúcsra – már a 27-ik teljesítése lesz.

Paszang Dava magyar hegymászónak segítve jutott fel a Himalája tetejére – mondta el a serpa főnöke, az Imagine Nepal Treks képviselője.
   
 Dava Futi Serpa a Reutersnek nyilatkozva hozzátette, hogy a hegymászók most jönnek lefelé, jó formában vannak. Hozzátette, hogy a pakisztáni Naila Kiani, aki szintén vasárnap mászta meg a magaslatot, melyet tibetiül Csomolungmának neveznek, az első nő, aki az idei, márciustól májusig tartó mászószezonban sikerrel jutott fel a hegyre.
    
Idén rekordszámú, 467 engedélyt adtak ki Nepálban külföldieknek, hogy felmásszanak az Everestre.
    
A világ legmagasabb csúcsút több mint 11 ezerszer mászták meg, mióta Sir Edmund Hillary és Tenzig Norgaj Serpa 1953-ban először ért fel. Nagyjából 320-an haltak meg hegymászás közben a himalájai hivatalos adatbázis és a nepáli illetékesek szerint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top